5 основни правила за спокойна морска почивка с деца

семейство лято дневен море деца
Снимка: iStock

Цяла година си мечтаем за почивката на море, за слънцето, вълните…Често обаче тя се превръща в кошмар, особено ако сме с малки деца.

Болести, изгаряния, травми, капризи, търсене на лекар през нощта. Познато, нали? Може да се изкара една сравнително спокойна почивка, стига тя да се планират разумно и да се спазват някои основни правила:

Не водете малкото дете на море.

Основният въпрос е на каква възраст да се заведе детето на море? Много родители смятат, че бебето трябва непременно да се заведе на море, за да се закали и подиша чист въздух за 5-6 дни. Затова кърмачета и дори новородени могат да се видят по летищата и на плажа.

Дали няколко дни могат да осигурят здраве цяла година? Малкото дете обича рутината, неговия си ритъм, познатата обстановка. Това го прави спокойно. Часове пътуване, високи температури и често неадекватно отношение в грижата разболяват децата и вгорчават почивката на родителите. Кърмачетата нямат място на плажа. Отразено във водата и пясъка, слънцето увеличава двойно своята сила. Малките деца имат несъвършена терморегулация и лесно се претоплят, кожата им е много нежна и не е за слънце. Затова децата до две годишна възраст не са за море.

Прибавете и натоварването от дългото пътуване, смяна на режима и обстановката, многото хора и ще разберете защо малките летовници често се разболяват на морето. Не с всички е така, разбира се, но рискът е толкова по- голям, колкото по-малко е детето.

семейство лято дневен море деца
Снимка: iStock

Не стойте на плажа с деца в обедните часове.

Дори под чадър те се претоплят много лесно. Кърмачетата се потят по-трудно и охлаждането при тях е проблемно. Лесно се претоплят, отпадат, получават повръщане и обезводняване. Ходещите малки деца не могат да се задържат на сянка.

Давайте повече вода!

Кърмачетата се отглеждат без вода, но през лятото и особено на плажа това е задължително!

Стойте далеч от другите деца, болестите се предават по въздуха и чрез предметите.

Трудно изпълнимо, все пак децата искат да играят, но бебето няма място сред тях, ако искате да е здраво. Спазвайте добра хигиена, мийте ръцете, внимавайте с храната, през лятото тя лесно се разваля. Болестите по време на почивката са големият кошмар на родителите.

семейство лято дневен море деца
Снимка: iStock

Силното слънце и високите температури потискат имунната система и децата лесно се разболяват, особено по-малките. Като прибавим и събирането на много хора на едно място, опасността от болести става реална. Трудно си намира и медицинска помощ, курортните градове са пренаселени през лятото, а лекарите, особено педиатрите, са малко.

Заредете домашната аптечка с лекарства за спешни случаи.

Свещички против повръщане, лекарства за температура, против алергии, слънцезащитен крем. Последния се нанася на всеки 2 часа въпреки рекламата за трайност и водоустойчивост.

семейство лято дневен море деца
Снимка: iStock

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти