4 важни елемента за хармоничен интериор на спалня

интериор ATG Design
Снимка: 3D visualisation by ATG design

Ивета Попова

Спалнята е отражение на най-личните предпочитания и стил на своя обитател. Ако за някои това е местенце, в което се напъхват само за един здрав сън и не му отдават особено внимание, то за други е съкровен храм. Съвсем разбираемо, ако за вас е второто – интериорът следва да говори сам по себе си с нужното величие за това, разбира се. Как да постигнем тази завладяваща същност – ще споделим няколко прости елемента, които според нас са ключови за изграждане на основата, другото е въпрос на личен вкус!

1. КОМБИНАЦИЯ ОТ ЦВЕТОВЕ

Имайки предвид, че спалнята е стаята, в която търсите спокойствие, уединение и почивка – естествено е цветовете да са хармонично подбрани, за да носят това усещане. Съветът ни тук е да изберете един основен и още два, които са в гама с него, така че да го допълват приятно, без да се натрапват. За по-смелите не е изключено да включат като водещ и по-активен цвят. Това най-вече кореспондира с характера, бидейки истинско отражение на вашата същност. Обикновено обаче за това помещение от жилището се акцентира с меки тонове, които да предполагат към отпускане на очите – най-силно повлияни в сетивно отношение.

интериор ATG Design
Снимка: 3D visualisation by ATG design

Ако все пак искате да добавите ярък цвят като акцент в декора, добре е да го съобразите с останалите нюанси и материали в помещението като например – какъв е тонът на цвета на дървото, мрамора или металните елементи, така че да се вписва естествено сред тях.

2. СВЕТЛИНА

Освободете пространството около прозорците! Планирайки декорацията, минимизирайте украшенията или мебелите, които могат да попречат на светлината да навлиза в стаята. Разбира се, като място за пълноценен сън, е добре да имате по-солидни завеси или плътни щори, които да осигуряват възможност да затъмните дори в най-слънчевия ден.

интериор ATG Design
Снимка: 3D visualisation by ATG design

Когато правим архитектурния план на сграда, нашият екип винаги залага на по-големи, а където е подходящо – панорамни прозорци. На мнение сме, че наличието на естествена светлина качествено променя цялостното усещане, особено в спалнята.

интериор ATG Design
Снимка: 3D visualisation by ATG design

Същото можем да кажем и за осветителните тела – правилно подбраното осветление придава друга нотка в късните часове на деня и може да промени значително това как изглежда стаята. Все по-популярна тенденция е имплементирането на контролирано и насочено осветление. Това позволява да намалите както силата на лампите, така и техния нюанс. А когато поставяте насоченото осветление, много важно е да знаете какъв фокус искате да придадете.

3. ГАРДЕРОБ

интериор ATG Design
Снимка: 3D visualisation by ATG design

Да – една дума, много пространство! За да не присъства безпорядъкът като ваш постоянен гост в спалнята, съветваме ви да мислите в посока на обособяване на достатъчно пространство за вещи и дрехи. Хитър подход, който харесва екипът на ATG design, е да посветите за целта местенце, намиращо се зад самото легло. Така кътчето, отредено за разхвърляни модни мисли, остава изолирано в собствена част на стаята.

интериор ATG Design
Снимка: 3D visualisation by ATG design

4. ОГЛЕДАЛО

Красив и нужен елемент в интериора на спалнята е огледалото. Ние силно вярваме, че неговото присъствие не само е задължително по необходимост, но и внася много елегантен визуален завършек. А когато говорим за по-малки пространства, то това е стилно решение, което бихте искали да използвате за оптическото разширяване на мястото

интериор ATG Design
Снимка: 3D visualisation by ATG design

Както и в началото подчертахме – това са основите. Всяка следваща крачка следва да се съобрази с тях, за да има хомогенност на избора и съчетанията да освен да радват окото, се запазят устойчиво във времето. Това ще ви позволи да играете регулярно с по-дребни елементи от декорацията, за да освежавате стаята. 

Прочетете още от Ивета Попова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти