Информацията за съмнителния състав на храните по магазините накара много хора сами да приготвят зимнина за децата си.
В домашните консерви поне знаем какво сме сложили и как сме го приготвили.
Дали обаче успяват да се запазят качествата и витамините на продуктите, зависи от начина на консервиране.
Замразените зеленчуци са идеалната алтернатива на пресните. Ако искате наистина полезни зеленчуци, трябва да са възможно най-пресни при замразяването им. Но наистина запазват полезните си качества при т.нар. шоково замразяване. При него замразяването става за 1-2 минути на -40 градуса.
Витамините остават, свежият вид също. Това не е възможно вкъщи, а само в промишлени условия.
Във фризера можете да поставите пресни, добре узрели зеленчуци, без нараняване или загниване. Ако не са такива в тях се развиват плесени и бактерии, същото се получава и при повторно замразяване. Не предлагайте такива продукти на децата си, те са „болни”.
Докато при замразяване се запазват много от качествата на зеленчуците, при плодовете не е така. Те съдържат голямо количество вода и при размразяване стават на каша и с вкус, далечен от истинския.
Подходящи плодове за замразяване са само боровинки, диви ягоди, малини, настъргана тиква. Те трябва да се размразяват бавно, на стайна температура. При зеленчуците е обратно, размразявайки ги в кипяща подсолена вода за 1-2 минути те запазват свежия си вид и качества.
Консервирането е стар начин за запазването на продуктите, но не така полезен, както замразяването. Ако си мислите, че в компота има витамини, сте голям оптимист. От високата температура при стерилизацията всички витамини и минерали са разрушени.
Е, поне няма консерванти както в купешките сокове, но пък имат много захар (4-5 лъжици). Все пак по-добре компот, отколкото безалкохолни напитки. Положението със сладката е същото, в купените от магазина има плод в символично количество, останалото е нишесте, желатин, оцветители, изкуствени аромати.
Говорим си за...
В суровата домашна туршия качествата на зеленчуците са запазени, защото не са варени. Но в повечето случаи като консервант се слага аспирин, който не се дава на деца до 12 г. възраст.
Възрастните също трябва да внимават с туршиите ако имат язва (аспиринът може да предизвика кървене) или висока кръвно (много сол в консервите).
Особено внимание се обръща на киселото зеле, то, като всяка ферментирала храна съдържа естествени пробиотици, в него има и много витамин С. Но трябва да се обезсоли преди консумация, съдържа много сол.
Сушените плодове и зеленчуци запазват много добре витамините и минералите си, губят само водата си. В градски условия този начин на приготвяне и съхранение е почти невъзможен. Изискват се специални условия, но вече се продават и уреди за сушене на плодове и зеленчуци.
Прекрасни на вкус и качество са сушените сливи, кайсии, ябълки, круши, чушки, домати. Сушените плодове са много полезни, съдържат витамини и минерали, въглехидрати и разтворима целулоза.
Последната се свързва с холестерола в червата и го изхвърля, регулира храносмилането. Класическо лекарство при запек са сушените сини сливи. Фурмите, като най-сладки засилват концентрацията и работоспособността, ябълките са богати на антиоксиданти.
При кашлица, ангина и бронхит на помощ идва смокинята с противовъзпалителното си действие. Стафидите помагат на организма да усвои калция и са подходящи за подрастващите и застрашените от остеопороза.
Сушените кайсии са източник на калий, калций, желязо. Децата винаги трябва да си мият зъбите след хапване на тези сладости, защото полепват по зъбите и водят до кариеси.
За още интересни статии изтеглете нашето мобилно приложение ТУК >>>