3 начина за приготвяне на полезна зимнина

g
Снимка: Thinkstock

Информацията за съмнителния състав на храните по магазините накара много хора сами да приготвят зимнина за децата си.

В домашните консерви поне знаем какво сме сложили и как сме го приготвили.

Дали обаче успяват да се запазят качествата и витамините на продуктите, зависи от начина на консервиране.

Замразените зеленчуци са идеалната алтернатива на пресните. Ако искате наистина полезни зеленчуци, трябва да са възможно най-пресни при замразяването им. Но наистина запазват полезните си качества при т.нар. шоково замразяване. При него замразяването става за 1-2 минути на -40 градуса.

Витамините остават, свежият вид също. Това не е възможно вкъщи, а само в промишлени условия.

Във фризера можете да поставите пресни, добре узрели зеленчуци, без нараняване или загниване. Ако не са такива в тях се развиват плесени и бактерии, същото се получава и при повторно замразяване. Не предлагайте такива продукти на децата си, те са „болни”.

Докато при замразяване се запазват много от качествата на зеленчуците, при плодовете не е така. Те съдържат голямо количество вода и при размразяване стават на каша и с вкус, далечен от истинския.

Подходящи плодове за замразяване са само боровинки, диви ягоди, малини, настъргана тиква. Те трябва да се размразяват бавно, на стайна температура. При зеленчуците е обратно, размразявайки ги в кипяща подсолена вода за 1-2 минути те запазват свежия си вид и качества.

g
Снимка: Thinkstock

Консервирането е стар начин за запазването на продуктите, но не така полезен, както замразяването. Ако си мислите, че в компота има витамини, сте голям оптимист. От високата температура при стерилизацията всички витамини и минерали са разрушени.

Е, поне няма консерванти както в купешките сокове, но пък имат много захар (4-5 лъжици). Все пак по-добре компот, отколкото безалкохолни напитки. Положението със сладката е същото, в купените от магазина има плод в символично количество, останалото е нишесте, желатин, оцветители, изкуствени аромати.

g
Снимка: Thinkstock

В суровата домашна туршия качествата на зеленчуците са запазени, защото не са варени. Но в повечето случаи като консервант се слага аспирин, който не се дава на деца до 12 г. възраст.

Възрастните също трябва да внимават с туршиите ако имат язва (аспиринът може да предизвика кървене) или висока кръвно (много сол в консервите).

Особено внимание се обръща на киселото зеле, то, като всяка ферментирала храна съдържа естествени пробиотици, в него има и много витамин С. Но трябва да се обезсоли преди консумация, съдържа много сол.

Сушените плодове и зеленчуци запазват много добре витамините и минералите си, губят само водата си. В градски условия този начин на приготвяне и съхранение е почти невъзможен. Изискват се специални условия, но вече се продават и уреди за сушене на плодове и зеленчуци.

g
Снимка: Thinkstock

Прекрасни на вкус и качество са сушените сливи, кайсии, ябълки, круши, чушки, домати. Сушените плодове са много полезни, съдържат витамини и минерали, въглехидрати и разтворима целулоза.

Последната се свързва с холестерола в червата и го изхвърля, регулира храносмилането. Класическо лекарство при запек са сушените сини сливи. Фурмите, като най-сладки засилват концентрацията и работоспособността, ябълките са богати на антиоксиданти.

g
Снимка: Thinkstock

При кашлица, ангина и бронхит на помощ идва смокинята с противовъзпалителното си действие. Стафидите помагат на организма да усвои калция и са подходящи за подрастващите и застрашените от остеопороза.

Сушените кайсии са източник на калий, калций, желязо. Децата винаги трябва да си мият зъбите след хапване на тези сладости, защото полепват по зъбите и водят до кариеси.

За още интересни статии изтеглете нашето мобилно приложение ТУК >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти