20 начина да кажем „не“ и защо е важно да се научим да отказваме

маймуна
Снимка: Istock

Александър Петров

Откакто заподозрях, че съм твърде уважителен към хора, които не го заслужават, започнах да връщам лентата и да се замислям за всички случаи, в които въпреки непоносимостта си към точно тези хора, съм решавал да им помогна или услужа с нещо. Ми те много, бе! А като се замислих и за всички пъти, в които дори на приятели съм правил услуги, без изобщо да ми е приятно да ги правя, направо получих  халюцинации.

Проблемът дойде, когато опитах да си спомня кога на мен ми е трябвала услуга и някой мигновено и непоколебимо се е отзовал без много, много да пита. И знаете ли кои са единствените хора, за които се сетих, че откакто се помня ми пазят гърба? Майка ми, баща ми и сестра ми. И понеже днес имам рожден ден, използвам възможността да им благодаря за всичко! Но, връщам се на невъзможността си за отказ. Продължих си аз разсъжденията и си казах:

„Добре, бе, Саше, приятелю, защо си такъв добряк…“

Тук се запрях, защото май го казах на глас това и двама-трима колеги с недоверие ме погледнаха. Замислих се пак – „Кога за последен път аз отказах на някого?“ Ми, не си спомних. И си казах за втори път:

„Абе, аз що ви не тегля една майна на вси…“

Тогава разбрах, че май имам проблем да разграничавам кога говоря на глас и кога наум. Тъй де, генералната идея беше, че реших повече да не казвам „Да“ за неща, които реално не ме кефи да ги правя. В този момент мислите ми бяха прекъснати от шефката ми, която за втори път днес, супер учтиво ме попита:

„Саше, моля те, понеже си кавалер, ще ми вземеш ли едно кафенце?“

Казах си „Ей, сега е моментът!“ Събрах всичките си умствени сили, стиснах очи, устните ми се разделиха и от устата ми излезе заветното….

„Да, няма проблем!“

Мдааа, явно щеше да е трудно. Отворих Интернетът, за да разбера повече за проблемите с отказа, защото явно причината беше психологически и вижте що прочетох в exploringyourmind.com:

„В живота трябва да можем да подхождаме с разбиране към останалите и да се приспособяваме към тях. Само че има хора, които толкова са се увлекли да се адаптират към заобикалящата среда, че жертват своето собствено мнение и желания и вече не могат да кажат „не“. Причините за това могат да бъдат ниска себеоценка и съмнения, че няма да бъдат значими и обичани, ако не отговорят на очакванията на останалите. Важно е да се подава ръка на хора, които се нуждаят от нея, но е важно и да следваме собствените си приоритети и да поставяме на първо място своите собствени нужди.“

маймуна
Снимка: Istock

Егаси работата! В този миг разбрах, че аз през цялото време съм се опитвал да се приспособя към средата, в която прекарвам най-много време – на работа. А на работа работя само с жени. Т.е. аз се опитвам да стана edna от тях. О, май год! И пиша в сайт за дами! Къде ме отвя вятърът… Реших, че веднага трябва да възвърна мъжкото в себе си и моментално да започна да посичам вся и всьо. Веднага заформих един списък в три категории, който предоставям и на вас, да си го ползвате.

Ако някой за пореден път ви иска услуга, а на вас не ви се занимава…

…това са 20 начина да кажете „НЕ“:
 
КАТЕГОРИЯ „ОТКРОВЕН ОТКАЗ“
Не.
Тц.
Ъ-ъ.
Няма шанс!
НЕ, КАЗАХ! (Това е в случай, че до пета точка този все още ви досажда)

маймуна
Снимка: Istock

КАТЕГОРИЯ „ЗАОБИКОЛЕН ОТКАЗ“
Ами, то… трябва да видя…
Ще проверя дали ще мога…
Добре, ако реша нещо, ще ти звънна!
… ейй, не спряха да звънят. Ало… (Тук артистично вадите телефона и провеждате въображаем разговор, докато онзи не се откаже да чака)
Ами, щях да ти помогна, обаче… току-що ми излезе работа! (Това е в случай, че онзи не се е отказал и ви е дочакал да затворите)

маймуна
Снимка: Istock

КАТЕГОРИЯ „ГРУБ ОТКАЗ“
Така ми се ще да ти помогна… но няма.
Намирам идеята ти за малоумна.
Това звучи супер… тъпо.
Може би в друг живот. Например, минал.
Сигурен ли си, че ми задаваш този въпрос без да си употребил алкохол?
Довиждане.
Не ме занимавай с глупостите си!
Бягай, бе!
Само, ако ми докараш Папата! (По време на миналия уикенд това нямаше да е актуален вариант за отказ, но спокойно може да започнете да го ползвате от този момент)
По принцип бих ти помогнал/а, но четох една статия в Edna на Edin и там пишеше да почна да отказвам. Така че, айде. Дърпай. 

Почвам да се уча да отказвам, а пък вие, ако се сетите още варианти да се каже „не“, може да пишете на имейл petrov.edinbg@gmail.com, както и в Инстаграм @alexdimpetrov
 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти