14 години робство или кога порастват децата ни

Симо Колев
Снимка: Edna.bg

Ако си чела „Пътеводител на галактическия стопаджия“ сигурно знаеш, че отговорът на живота, Вселената и всичко по-съществено е 42. Наближавам 42. Не съм сигурен дали става дума за години, пари, грама или друга мерна единица, но знам отговора на въпроса – Кога децата спират да бъдат толкова зависими от нас и кога започват своя собствен път.

Ако питаш тъща си – никога. Ако питаш майка си – никога. Ако питаш баща си ще ти каже – питай майка си. Но аз знам. 14.

След всичко, което преживяваш с тях, след всичките сополи, кихвания, от които моментално си взимаш болнични и тичаш да го прегледа Масларски, а той човекът ти казва – "Нищо му няма на детето!" Въпросите, които все задават и на които ти не знаеш, как да отговориш, притесненията, ще се оправи ли, няма ли.... До там.

деца тийнейджъри
Снимка: Istock

На 14 виждаш как изведнъж детето някак си стъпва уверено и на двата крака. Минало е матури, които ние с теб няма да минем никога, започнало е да се познава, да свиква със себе си и да се приема, да си отговаря на някои въпроси, да знае кого и за какво да пита. Уверено пътува само с транспорта, започва да се вижда с приятели. Започва да се еманципира от теб и ти самият разбираш, че вече не си нито толкова нужен, нито толкова търсен.

Това може и да те натъжава, но не е лошо. Спокойно. Към 18-21-22 пак ще се върне към теб и ще бъдете хем деца и родители, хем равни. Знае кога да учи и колко да учи. Има изградени навици. Остава му по-малко училище, отколкото е минало, вероятно има прекрасен английски, вероятно плува добре и уверено практикува това, на което си го записал.

14 е моментът, в който имаш голям човек вкъщи. Не ме разбирай погрешно. Още не малко време това дете ще си е дете, ще има нужда от теб, ще продължава да прави смешни грешки с думите и техния смисъл, ще казва магическо, вместо магично, ще те умилява, но това време ще е повече малко, отколкото много.

деца тийнейджъри
Снимка: Istock

От гледна точка на 14-годишното ти дете, ето как стоят нещата. Пред 14 години, то е било бебе, след 14 години, то ще е млад мъж или млада жена, които може и да имат семейство и деца и напълно самостоятелен път. Дано да е така, разбира се, че на 28 при маминка не е гот.

На 14 децата се обличат сами, избират си дрехите сами, но по-важното е, че вече имат устойчиво поведение. По-радко се влияят, ако до сега са имали здрав пример и добра среда. На 14 вече спираш да питаш обядвали ли са в училище, защото те ще обядват, ако са гладни и няма да обядват, ако не са. Може и да могат да готвят, защото са ходили на готварски курс, много по-информирани и много по-подготвени за живота са. Гъвкави са, адаптивни са.

Тепърва усещат, че могат да правят много неща и могат да бъдат самостоятелни. Разбира се, те са прекалено малки, за да бъдат напълно самостоятелни, но и прекалено големи, за да бъдат напълно зависими и контролирани. За първи път започваш да слушаш тяхната дума и техните потребности.

деца тийнейджъри
Снимка: Istock

Не очаквай детето да се събуди на 14 и да е самостоятелен и голям човек. Това е процес, който е започнал точно преди 14 години и натрупванията, които са направили детето човек, са се трупвали всеки ден. С разговори, с пример, с обяснения и с търпение. И след като не си пропуснала нито ден в този процес, нещата си идват на мястото. Същото се отнася и до бащата, разбира се.

14 е само една възраст, ако не са били всички години преди нея. И ако всичко е било наред, детето ще бъде наред. Ще има вкус и критерии и ще бъде необратимо нормално и готино. И запомни. Никога и нищо не си идва на мястото и не се „оправя“, ако ти не го оправиш и ако ти не го поставиш на мястото му.

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти