10 години след „Здрач“: Кристен Стюарт и Робърт Патинсън на върха на Холивуд

Кристен Стюарт Робърт Патинсън колаж
Снимка: Getty

Малко филмови поредици достигат нивата на популярност на „Здрач“. Тези, които успеят, напускат обичайните словесни определения, свързани с кино, и започват да се наричат „феномени на попкултурата“. Причината за това са легионите от фенове, живеещи с всяка новина, свързана със съответната поредица, и прекарващи понякога нездравословно време в дискутирането ѝ.

Участието в подобен тип културно явление обикновено е и най-бляскавият момент в кариерата на дадена актриса или актьор. Но именно „Здрач“ е изключението, което потвърждава правилото. Питайте който и да е голям фен на Хари Потър дали не им се иска Даниел Радклиф да продължава да участва редовно в най-популярните филми в света, а Ема Уотсън – да се бори за награди за актьорско майсторство.

Отговорът, разбира се, е пределно ясен. Същото важи вероятно дори с още по-голяма сила и за феновете на „50 нюанса сиво“ и Дакота Джонсън и Джейми Дорнан.

През 2022 година почитателите на „Здрач“ изживяват своята мечта. Почти 10 години след излизането на „Здрач: Зазоряване – част втора“ техните фаворити Робърт Патинсън и Кристен Стюарт са надраснали с космически измерения репликите от книгите на Стефани Майер и са на върха на Холивуд.

Той вече не е блещукащ под слънцето вампир, а Батман – вероятно най-известният супергерой на планетата. Филмът на Мат Рийвс с негово участие по всяка вероятност ще генерира повече от 150 милиона долара приходи само в Съединените щати по време на премиерния си уикенд. Едно десетилетие след „Здрач“ Робърт Патинсън не е нищо по-малко от една от най-големите филмови звезди на Земята.

Кристен Стюарт Робърт Патинсън
Снимка: Getty

Тя пък е олицетворение на паралелната дефиниция за успех в актьорската професия – номинирана е за „Оскар“ за главна женска роля за изпълнението си като принцеса Даяна в биографичната лента „Спенсър“. В 10-те години след края на „Здрач“ Кристен Стюарт е надмогнала безбройните подигравки в Интернет за навиците ѝ пред камерата и се е превърнала в уважавана актриса с призове от 7 различни филмови фестивала и френския еквивалент на наградата „Оскар“ – „Сезар“.

Пътят на двамата изпълнители до текущото им положение е забележителен. Те бяха в романтична връзка именно до годината на излизането на „Здрач: Зазоряване – част втора“, когато актрисата бе хваната от папараци в изневяра. Резултатът от това беше същински кошмар за публичния имидж на Патинсън и Стюарт. Надали нещо говори по-красноречиво за това, че си в устата на целия свят, от това, че Доналд Тръмп взима отношение относно личния ти живот.

Карикатурният човек, който четири години след това бе избран за президент на Съединените щати, тогава публикува в социалните мрежи изявление, че Патинсън не бива да прощава на Стюарт прегрешението. Дали заради съвета на Тръмп или – по-вероятно – заради своята собствена преценка, актьорът в действителност прекрати връзката си и се фокусира над това да стане по-добър в професията си.

И успя. Повече за еволюцията на Патинсън като изпълнител пред камерата можете да прочетете в статията ми за него от 2020 година, когато той изигра една от основните роли в единствения касов хит за цялата първа година от пандемията от коронавирус – „Тенет“ на големия Кристофър Нолан. Заключението ми в текста е в сила повече отвсякога предвид високите критически и комерсиални очаквания към „Батман“, който ще можем да гледаме по кината у нас от този петък, 4 март.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Batman (@thebatman)

Междувременно Кристен Стюарт на свой ред съумя да преживее урагана от гняв и обиди, в центъра на който се оказа след аферата си от 2012 година. Оттогава насам актрисата полага усилия да пази личния си живот именно личен и също да търси начини да подобри професионалните си умения. Подобно на Патинсън, след края на „Здрач“ тя участва в редица независими продукции и дори работи в Европа.

За поддържащата си роля редом до Жулиет Бинош в „Облаците на Силс Мария“ Стюарт получава „Сезар“, гореспоменатата награда, която носи във френското кино същата тежест, която носи „Оскар“ в американското. През последващите години актрисата работи с награждавани режисьори като Анг Лий и Уди Алън и се учи, делейки екрана с престижни имена като Бинош, Джулиан Мур и Лора Дърн.

Единствената грешка на Стюарт в сравнение с Патинсън е изборът ѝ на творци, с които да работи в последните две години. Звездата вероятно е искала да смени агента си, след като изиграва главната роля в гръмко провалилия се „Ангелите на Чарли“ от края на 2019 година на Елизабет Банкс, безкрайно симпатичен и обичан човек в Холивуд и пословично слаб режисьор. Не по-добра е съдбата и на „В дълбините“ от 2020 година, клиширан трилър.

Разбира се, кратката лоша серия на актрисата прилючва със „Спенсър“ през 2021 година. Фестивалните прожекции на лентата на режисьора Пабло Ларейн неизменно приключват с аплодисменти, а критическите оценки са възторжени и предимно фокусирани над представянето на Стюарт като принцеса Даяна. Букмейкърските къщи към момента ситуират актрисата като фаворит за „Оскар“ за главна женска роля редом с Никол Кидман.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NEON (@neonrated)

Но дори и Стюарт да си остане единствено с номинация за престижната награда, изключителната ѝ професионална трансформация е завършена по подобаващ начин. От често мигащо момиче с перманентно притеснен поглед в поредицата „Здрач“, тя е изминала целия път до това да изиграе принцесата на народа с легендарна усмивка – и да бъде номинирана за „Оскар“ за това.

Успехите на Кристен Стюарт и Робърт Патинсън могат да служат за пример на колегите им, станали популярни от ранна възраст със специфична роля, които впоследствие влизат в медийните заглавия основно с оплакванията си от това как Холивуд уж все ги поставя в една и съща роля.

Талантът неизбежно си пробива път до върха – и хората, известни все още в определени фенски кръгове като “K-Stew” и “R-Patz”, определено притежават предостатъчно от него.

Прочетете още от Георги Петров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти