Защо елените от впряга на Дядо Коледа не се смеят на червения нос на Рудолф?

g
Снимка: Thinkstock

Животните от впряга на Дядо Коледа не се присмиват на червения нос на Рудолф, защото както всички северни елени не виждат червеното.

Учени от университета на Ексетър установиха, че северните елени нямат в очите клетките, които служат за различаване на червения цвят. Същото важи и за оранжевия цвят. Това означава, че Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Комета, Купидон, Донър, Блитцен и Рудолф не могат да видят и оставените за тях моркови.

g
Снимка: Thinkstock

"Северните елени не могат да виждат червена светлина, нито различават червено, оранжево и зелено", казва проф. Мартин Стивънс. "Затова те не могат да видят нито червения нос на Рудолф, нито оранжевите моркови", уточнява той.

Приятелите на Рудолф обаче имат ултравиолетово зрение, с което различават лишеите, скрити под снега в Арктика, и дори могат да видят вълци или други хищници, защото козината поглъща ултравиолетовата светлина, а снегът я отразява. "Белият вълк, който за нас е със защитна окраска, се откроява ясно в очите на северните елени", разяснява проф. Стив Мартин.

g
Снимка: Thinkstock

Като се изключи ултравиолетовото зрение, очите на северните елени са като на кучетата. Те също не могат да различават червено, оранжево и зелено, споделя проф. Стивънс, който заедно с колегите си изследва зрението на животни.

g
Снимка: Thinkstock

апп
Снимка: Edna.bg

апп
Снимка: Edna.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти