Терин от гъши дроб с ябълков чипс

Терин от гъши дроб с ябълков чипс
Снимка: netinfo

Тази рецепта е истински шедьовър на френската кулинария.

Гъшият дроб е една от нейните запазени марки, а в комбинация с гурме чипса от ябълки той се превръща в неустоимо изкушение за всеки любител на изисканата храна.

Необходими продукти за 4 порции:
600 г гъши дроб
2 ч. л. сол
1 ч. л. счукан черен пипер
2 ч. ч. порто

За ябълковия чипс:
1 зелена ябълка грени смит
200 мл вода
200 г захар
за соса:
2 ч. ч. порто
1 дафинов лист
½ глава лук, нарязана на ситно

Начин на приготвяне:
1. Дробът се размразява в хладилника, разтваря се с ръце и се изчиства внимателно от големите кръвоносни съдове, като се внимава да остава максимално цял. Подправя се с половината сол и черен пипер, слага се в съд с капак, залива се с портото и се оставя да се маринова 12 часа в хладилника.

2. Отцежда се от маринатата, подправя се с останалите сол и пипер и се нарязва на парчета с дебелина 2 см.

3. Форма с вместимост 400 мл се застила с фолио пластик така, че краищата да стърчат навън.

4. Тиган с незалепващо покритие се сгорещява силно и в него се слагат по 3-4 парчета от дроба да се запечатат от всяка страна за 30-40 сек. След всяка порция запечени дробчета отделената мазнина се прецежда и запазва.

5. Дробът се подрежда в съда на пластове, като между всеки пласт се налива малко от прецедената мазнина. Отгоре се налива отново от мазнината. Затваря се с фолиото и се слага в хладилника за най-малко 12 часа.

6. За чипса ябълките се почистват от семената и се нарязват на много тънки кръгчета. Водата със захарта се слага да заври за 3 мин. Сваля се от огъня и ябълките се оставят да киснат в захарния сироп за 20 мин. Отцеждат се и се слагат да се пекат върху силиконово килимче или върху хартия за печене за около 2 часа на 100°С.

7. Формата се потапя за кратко в гореща вода и теринът се обръща, фолиото се маха и се нарязва на тънки парченца.

8. Слагат се да заврат портото, лукът и дафиновият лист. Врат, докато течността остане наполовина. Прецежда се и сосът е готов.

9. Сервира се с ябълков чипс, редуцирано порто, препечени филийки и, разбира се, чаша хубав сотерн.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти