Рекламата, която разплака света

Лилия Огнянова

От няколко седмици по всички социални канали обикаля едно видео, което се откроява от всички останали.

Разбира се, с оглед на сегашния сезон, то е на коледна тематика, дълго е само минута и половина и още в началото му очите ви вече са се насълзили.

В края на клипчето е почти сигурно, че вече сте се разплакали, но много по-важното е, че сте разбрали посланието и то ви е докоснало дълбоко.

Всъщност, видеото е реклама на немските супермаркети Edeka. Това обаче далеч не е най-важното, даже никак. Можем само да поздравим Edeka за брилянтната идея, била тя и крайна.

Сюжетът на кратко – и без да знаете немски, разбирате, че симпатичният мустакат дядо е оставен сам на Коледа от отдавна порасналите си и изключително заети деца. През прозорчето вижда как съседните до него пенсионери посрещат деца и внуци за празниците, а той вечеря в тишина и самота.

В следващия кадър дават децата му – лекар, бизнесмен, заета майка и т.н., как получават скръбна вест за смъртта на баща ми. Всички са съсипани и бързо летят обратно към дома. Там обаче, ги очаква наредена щедра трапеза и мустакатият дядо жив и здрав, с лека извинителна физиономия. Следват радост, прегръдки, пуйка, веселие и мокри от сълзи лица.

Някой може да каже, че е пресилено това с инсцениране на собствената смърт, но жестоката истина е, че хората сме смъртни и никой не знае колко време му остава на този свят...

Улисани в ежедневните ни задачи, често сме склонни да пренебрегнем не само себе си, но и най-близките ни. Мислим си, че ще имаме време „по-нататък“ да се чуем с тях, да се видим, нека първо обаче си свършим по-важната работа, обърнем внимание на задачите си и всичко останало.

Ако си мислите, че ще трудностите, които имате в момента, са само период и след време ще отминат и ще бъдете спокойни и безгрижни, то ще останете разочаровани.

Човек е изправен пред низ от предизвикателства през целия си живот. Когато сме деца, си мислим, че училището и задачите за домашно са най-сериозната (и тормозеща) задача. След това идва кандидатстването в добър университет, после завършването на този университет, намиране на подходяща работа, повишение, създаване на собствено семейство и т.н.

Винаги ще има нещо, което да занимава ума ни, което да ни тормози малко или много, но не трябва да позволяваме това да навреди на отношението ни към семейство и приятели. Не трябва да допускаме чак като ги загубим, да разберем, че те наистина са най-важното за нас.

Затова тази Коледа, колкото и да е клиширано, обърнете повече внимание на най-важните за вас хора. Защото нещата, които ни топлят и карат да се чувстваме щастливи, са красивите спомени за времето, прекарано със семейство и приятели.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти