Пенливи удоволствия

Пенливи удоволствия
Снимка: Списание Меню

За шампанското казват, че е единственото вино, което оставя жената красива, след като е пила. Че превръща всяко отваряне на бутилка във филмов момент и кара хората да се чувстват специални.

То наистина е най-финото, най-освежаващото, най-универсалното вино за съчетаване с храна. Тъкмо тези му достойнства превръщат продажбите му в пазарен феномен напоследък. Няма да ми омръзне да повтарям, че бутилка пенливо можете да съчетаете с всичко: от салатата до десерта.

За французите най-големият деликатес е терин дьо фоа гра (или всякакво друго превъплъщение на гъшия дроб) и шампанско. То е прекрасна компания и за по-пикантната азиатска храна, защото е преди всичко освежаващо. Подхожда чудесно с фини японски ястия като суши, да кажем, а класическите шампански вина с неповторим минерален характер са единствено достойни за богатия вкус на море, който стридите предлагат.

Разбира се, всички останали морски дарове, както и базираните на тях храни, са естествени партньори на благородните пенливи. Знаете много добре, че черният хайвер по правило се поднася с такова вино.

А по ирония на съдбата раждането му е технологичен дефект, който впоследствие се е превърнал в най-желания ефект. Някой друг път ще се задълбочим повече в това как точно се е родило искрящото вино, засега само ще се ограничим с това да споменем, че в началото на жизнения му път го наричали дяволското вино или скачащите тапи.

То създавало много главоболия на своите родители, които всячески се опитвали да го укротят и да го заставят да се държи порядъчно, подобно на останалите тихи вина от Бургундия например. Вместо това животът на винарите бил сериозно застрашен от гръмките експлозии, които се разнасяли във всяка изба в Шампан.

Въпреки всички опити, така и никога не било постигнато примирие между виното и неговите създатели, докато един ден то не се озовало във френския кралски двор. Там веднага оценили екзотичното за времето си газирано усещане. Редовните доставки до двореца го превърнали в мода, а постепенно - в символ на лукс и победа.

След всичко казано до тук вероятно ще въздъхнете "Да, то е прекрасно, но и доста по-скъпо от обикновените вина, тъкмо заради имиджа си на престижна стока". И така е, и не е така.

Все пак и на нашия пазар се намират чудесни пенливи и шампански вина, при това на приемливи цени. Бързам да поясня – разликата между двете понятия е в това, че шампанско се нарича само пенливо вино от едноименната френска област, останалите нямат право да ползват наименованието за произход.

Краткият ни обзор на пазара избра няколко вина, които предлагат добро съотношение цена-качество. Някои от тях биха задоволили вкуса дори на крайно взискателните ценители. Не само в новогодишната нощ.

ПЕНЛИВИ ВИНА:
Francois Mountan - около 13 лв.
Sergio Minoetto Prosecco Brut Spumante - около 13 лв.
Sergio Minoetto Prosecco Legatura - около 17 лв.
Magura Brut, "Магура" - около 18 лева
Freixenet Brut - около 18 лв.
Martini Brut - около 20 лв.
Martini Asti - около 22 лв.
Freixenet Cordon Negro - около 16 лв.
Cava Juve y Camps Cinta Purpura Reserva - около 25 лв.
Mumm Cordon Rouge (шампанското на Формула 1) - около 60 лв.
Veuve Clicquot Brut - около 70 лв.

от Юлия Костадинова, DiVino.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти