От 15 ноември започва Коледният пост

От 15 ноември започва Коледният пост
Снимка: Thinkstock

На 15 ноември започва Рождественският (Коледният) пост - втори по своята продължителност след Великия пост. Той е четиридесетдневен и не е така строг като Великия и Богородичния пост.

В определени дни се разрешава риба и безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.). За болни, бременни и кърмачки постът е значително облекчен, тъй като самото им състояние е в някаква степен духовен подвиг изискващ себеограничение.

Утвърждаването на 40-дневния пост, свързан с деня 25 декември, в който се чества Рождеството на Господ Иисус Христос, станало сравнително късно - през ХІІ век. То било в тясна зависимост от определянето на датата на това събитие.

До 22 ноември вярващите трябва да ядат само растителна храна с растително масло, а от 23 ноември до 19 декември е позволена и риба, без в сряда и в петък. От 20 до 24 декември отново се консумира само растителна храна с растително масло, а на 25 декември, когато се празнува Рождество Христово, вече е позволено и блажно.

"Корените на поста трябва да търсим още в зората на човечеството, в заповедта, която Бог дал на първата човешка двойка - да не ядат от дървото за познаване на доброто и злото.

С това хората в самото начало е трябвало да се приучат не само на послушание, но и на въздържание - така необходими условия за нравственото усъвършенстване на човека, за утихване на страстите и за възстановяване на общението му с Бога.

Още от старозаветни времена до пост се прибягвало главно в дни на скръб и тежки изпитания, при покаяние и преди започване на важно и трудно дело, за да се изпроси Божията милост и подкрепа.

Сам Господ Иисус Христос започва своето земно служение с 40-дневен пост и утвърждава поста, като му придава нов, по-дълбок духовен характер и смисъл.

В тези тежки и метежни за страната ни времена, можем да се обърнем към това старо и изпитано през вековете средство - постът, та очистени и умъдрени във въздържание, покаяние и молитва да си върнем Божието благословение, да си върнем мира в нашите душите и помежду ни, за да видим верния и спасителен път за България", заявиха от Светия Синод на БПЦ.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти