Нов лек срещу махмурлук

Нов лек срещу махмурлук
Снимка: Thinkstock

Около празниците не е нещо необичайно или изненадващо хората да прекаляват с аперитивите и след това да имат тежки сутрини с неприятен махмурлук.

Сега обаче, благодарение на южнокорейски учени, може би ще се справяме по-лесно с последиците от алкохола.

Според изследването на Медицинския институт и Националния университет Чеджу в Южна Корея аминокиселините и минералите в аспержите успокояват симптомите на махмурлук и предпазват клетките на черния дроб от токсини.

В рамките на изследването, публикувано във "Journal of Food Science", учените анализирали компонентите на млади аспержи и сравнили биохимичните им свойства върху клетките на черния дроб на хора и мишки.

Изследователите анализирали също така различните компоненти на аспержите, за да установят кои части от зеленчука са най-полезни за предотвратяването на последиците от прекомерната употреба на алкохол.

Учените стигнали до извода, че листата на аспержите съдържат по-голямо количество аминокиселини и минерали от стеблото, което означава, че листата предпазват по-добре черния дроб от увреждане.

Предишно изследване на учени от Националния медицински университет Чеджу в Южна Корея показа, че аспержите са богати на аминокиселини, които стимулират функционирането на ензимите, а това ускорява разграждането на алкохола в тялото.

Проучването установи, че доброволците, които пиели течност, съдържаща екстракти от аспержа, проявяват по-малко симптоми на махмурлук.

Не за първи път учените установяват здравословните свойства на аспержите. Смята се, че зеленчукът е полезен в борбата с рака. Той се бори ефективно също с гъбичките, възпаленията и действа като диуретик. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти