Наръчник за оцеляване по Коледа

Щастие, умножено по четири
Снимка: Thinkstock

За съжаление Коледа не за всички е веселие, вълшебство и незабравима среща с близките. Защото най-много злополуки с деца стават именно по празниците. Разбира се, не е задължително това да се случи, нека празниците са прекрасни, но за да е така, не е зле да се вземат мерки.

Подгответе се предварително за евентуални спешни ситуации. Настроението на малките по празниците стига връхната си точка, те са превъзбудени, и естествено правят бели и за съжаление често злополуки. На видно място (най-добре до телефона) оставете номера за спешни случаи. Предварително попитайте личния лекар на децата към кого да се обърнете в случай на нужда.

Всеки лекар е осигурил обслужване по празниците и трябва да знаете координатите на съответното спешно звено. За сериозни злополуки се обърнете към тел.112 или 150 или направо тичайте в най-близкото лечебно заведение. Най-неприятно е, когато има болно дете по празниците. Затова, ако то има здравословен проблем, заведете го на лекар преди празника, а не да чакате последния момент и то буквално да ви кашля в питието.

Внимавайте с храната! Празничните маси са отрупани с мазни, сладки, тежки храни, шоколад. Децата нямат мярка и последиците са налице – болки в корема, повръщане, разстройство, пъпки, сърбежи. Контролирайте какво хапват малчуганите, за да няма неприятности. За най-малките най-опасни са ядките. Освен че са мазни и калорични, могат и да задавят хлапето у дома. Ако имате дете под 3-годишна възраст, скрийте ядките.

Прекаляването с шоколада ще доведе ядове на алергичните. Фалове стават и с алкохола. Било от "мъжество", било погрешка, често чашите попадат в детските ръце. В организма на малките деца няма ензими, които разграждат алкохола и съвсем малки количества могат да натровят детето.

Обезопасете къщата! Обикновено родителите са улисани в приготовления и децата могат да останат без надзор. И белите стават. Най-чести са изгарянията с врели течности, фурни, котлони, печки и пиратки. Не допускайте детето до горещата печка! Когато готвите, дръжте тигана и тенджерата на вътрешните котлони до стената така, че дръжките им да не стърчат и детето да не може да ги дръпне.

Не давайте пиратки на децата, или това да става в присъствието на опитен възрастен. Ако все пак детето се изгори, веднага сложете пострадалото място под течаща студена вода, за да не прониква топлината към дълбоките слоеве на кожата. При леко изгаряне, само със зачервяване, намажете мястото с крем против изгаряне и покрийте със стерилна кърпа. При дълбоко изгаряне с мехури и рани веднага заведете детето на лекар.

Намерете време и за себе си. И родителите са хора със своите нужди и това трябва да се знае от децата. Погрижете се и за своята почивка и външен вид. Помолете баба и дядо да погледат внучетата за няколко часа, за да се подготвите на спокойствие и да си вземете дъх преди последния рунд. Никое дете не обича изнервени, раздърпани, капнали от умора родители. Грижейки се за себе си, правим щастливи и децата си. Приятни празници!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти