Митове за кожата през зимата

Митове за кожата през зимата
Снимка: Thinkstock

Кои са няколко от най-големите заблуди, на които несъзнателно се поддаваме, когато навън е студено? Сега ще се опитаме да ви ги посочим и разясним.

Мит: Колкото е по-гъст крема, толкова по-лесно хидратира
Истина: "Плътната консистенция не гарантира оптимално овлажняване", обяснява Анет Кинг от International Dermal Institute. "Прекалено голямата доза липиди може да "залепи" мъртвите клетки и да направи кожата по-безжизнена. Кинг предлага преди нанасянето на крема да използваме серум, за да се задържи влагата. Специалистът по грижа за кожата Соня Дакар също потвърждава: "Серумът е много лек, тъй като съдържа супепконцентрирани ингредиенти – идеално за абсорбиране".

Мит: Ако няма силно слънце, то може да не използваме слънцезащитен крем
Истина: Независимо от това, че UVB-лъчите са намалили силата си, SPF-защита трябва да се нанася целогодишно. Въпреки, че небето е мрачно, ние продължаваме да сме подложени на въздействието на UVA-лъчите, което предизвиква преждевременни бръчки.
С настъпването на студовете и сухото време, открийте ежедневен овлажняващ крем с широк спектър на защита и SPF 15 (или по-висок) за хидратиране и защита от вредните лъчи. "Можете значително да усилите предпазването от въздействието на ултравиолетовите лъчи, като използвате богат на антиоксиданти серум под хидратиращият крем", обяснява Шерил Бурхес.

Мит: Ако имате мазна кожа, можете да не я овлажнявате
Истина: Сухият студен климат въздейства неблагоприятно на всички типове кожа – даже на мазната. И без допълнителна защита, бариерните функиции (които помагат да се борим със замърсяването и другите вредни въздействия) започват да отслабват.
Ако имате много мазна кожа, можете да опитате гел-крем или лосион. За комбинирана кожа използвайте различни видове хидратиращи кремове за всяка област – лека формула за Т-зоната и по-плътна за бузите и скулите.

Мит: Ексфолирането през зимата провокира силно белене на кожа
Истина: "Лющенето на кожата фатически се явява призина за рязко клетъчно обновление, тоест помагате на новите клетки да заменят старите", обяснява Кинг. Ключовият момент през зимата е редовното пълно хидратиране с маски, тъй като от лющенето кожната бариера отслабва.
Дакар добавя: " Ексфолиращите средства, основани на ензими, дават добър резултат, без да травмират кожата".

Мит: Голямото количество балсам за устни предотвратява напукването им
Истина: Само ако това е "правилният" балсам. Някои от най-общите ингредиенти за балсами могат да предизвикат обратния ефект. Минералните масла (вазелина) създава  изкуствено слой върху устните, от което кожата автоматично спира производството на липиди. Ароматизаторите и оцветителите могат да изсушат устните. Кинг предлага да подбираме балсами с натурални масла, например масло от шеа или какао. "За да предотвратите леспенето, нанесете малко скраб за лице на влажни устни, внимателно масажирайте и след това нанесете балсам", съветва тя. Изчакайте до пролетта, когато отново ще започнете с иползването на любимите блясъци и червила с устойчиви формули, които изсушават устните.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти