Лондон – където се ражда коледната магия

коледа
Снимка: Божена Панделиева

Божена Панделиева

Коледните базари във Виена са впечатляващи. Германските празнични тържества са запомнящи се. Коледният шопинг в Ню Йорк е истинско приключение. Париж блести повече от всякога в празничния сезон. Но има едно място, което е създало Коледа – такава, каквато я познаваме, обичаме и очакваме днес. Лондон.

Чарлз Дикенс е основният виновник за това, като Коледа заема централно място в сюжетите на не една и две от прекрасните му творби. Коледна песен е апотеозът на любовта му към този светъл ден и голяма част от описаните в творбата традиции остават непроменени и до днес. Далеч не само материалният израз на празника се формира от Дикенс.

коледа
Снимка: Божена Панделиева

Той е основоположник на усещането на празничния сезон като време на равносметка, на опит за поглед към живота ни отстрани и старание да започнем новата година по-добри, разбиращи и приемащи.

Къщата на Чарлз Дикенс на Даути стрийт в кокетния квартал Блумсбъри в Лондон е задължително място за посещение на почитателите на писателя. Най-подходящото време през годината е именно сега, тъй като всеки ден в къщата-музей се случват различни събития, посветени на Коледна песен и обичаните й герои – Скрудж, Боб Крачит, духовете на изминалите Коледи, сегашната Коледа и бъдещите Коледи…

коледа
Снимка: Авторът

Най-интересното от всички се състои на връх Бъдни вечер, когато сюжетът на книгата оживява в различните стаи от къщата на Дикенс и гостите са поканени не само да гледат, но и да участват в него.

Коледната магия в Лондон излиза далеч извън пределите на уютния някогашен дом на Дикенс. Тя е на всеки ъгъл, лее се от блещукащите ангели на Риджънт стрийт, искри от безбройните звезди по Оксфорд и блещукащи пауни по Бонд Стрийт.

Коледните витрини на ключовите магазини в Лондон – Fortnum and Mason, Harrods, Selfridges, John Lewis, Harvey Nichols се планират цяла година и дизайнът им е пиршество за окото.

Лондончани не просто празнуват Коледа, те я живеят. Празничното вълнение започва от началото на месец ноември, а от средата на декември нататък трудно ще чуете друга тема на разговор сред жителите на града. Коледен обяд, коледна вечеря, коледна служба, коледни подаръци, коледна ваканция, коледни пуловери, коледни партита… Всичко се върти около светлия празник.

коледа
Снимка: Авторът

За любителите на луксозните преживявания, най-престижните хотели в Лондон – The Ritz, Mandarin Oriental, Claridges, The Connaught предлагат коледна версия на традиционния английски следобеден чай, който е съпроводен с коледни песни и традиционни десерти.

Рождество Христово безспорно е силно комерсиализиран празник. И въпреки тълпите от милиони хора по главните търговски улици в Лондон, сякаш няма град, в който истинската стойност на Коледа да се е съхранила по-добре.

коледа
Снимка: Авторът

Подаръците не се купуват заради самите тях, а за да се зарадват близките хора. Пуйката не се купува за преяждане, а за да обедини всички членове на семейството, целогодишно разделени от ежедневните грижи и проблеми.

Лондон взима от жителите си детския ентусиазъм и празнично вълнение, с които очакват празника и щедро го дарява на посетителите си, които няма как да останат безразлични към вълшебството на този най-специален период в годината.

коледа
Снимка: Авторът

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти