Коледофобия: Когато мразиш Коледа

коледа
Снимка: Thinkstock

„Коледа е толкова магически празник, че ни натъжава. Неговата святост, топлина и блясък карат останалата част от годината, много по-дългата, да изглежда безцветна и безсмислена“.

Това са думите на психолога Самюел Док, който обяснява явлението, наречено „коледофобия“.

Състоянието описва отвращението, тъгата и отказът да се празнува Коледа. Причините да се появи са различни.

„Чувствам се под постоянен натиск“

Общественият натиск да се забавляваш на всяка цена, да прекараш празниците по определен начин и в определено настроение, са истински изтощаващи.

коледа
Снимка: Thinkstock

„От нас е иска да инвестираме време, пари, мислене и подготовка, които ни карат непрекъснато да се питаме „ще се справя ли“ и „ще бъдат ли доволни другите“ – двата въпроса, които създават най-голямо вътрешно напрежение.

Ако самоувереността ни не е много стабилна, образите на идеална Коледа, които ни заливат, могат лесно да ни разклатят.

„Това е последният останал свещен ритуал. Ако Великден и рождените дни празнуваме по различен начин, то с Коледа не е така.

коледа
Снимка: Thinkstock

Опиташ ли се да се противопоставиш, веднага се превръщаш в еретик, в лош човек, в чудовище“, обяснява още специалистът.

„ Коледа отключва конфликти“

Не става дума за споровете между роднини, а за вътрешни разсъжения като например това как да преминеш само за ден от супер бързане в супер бавен начин на живот. В общество, в което ценим отделния индивид, внезапно се очаква да започнем отново да се съобразяваме с много други хора.

Коледа уж е време за почивка, а всъщност ангажиментите ни нямат край. Това също поражда ужасно напрежение.

коледа
Снимка: Thinkstock

Трябва да се преструваме

На Коледа ВСИЧКИ трябва да са щастливи, мили и добри един към друг. А за да се постигне това привидно примирие, означава всички замесени да прикрият истинското си настроение.

В повечето семейства неписаният закон е „Мълчи си и бъди щастлив“. В продължение на цялата празнична седмица ние просто не сме себе си.

Как да си помогнете, ако страдате от Коледофобия

Бъдете смели и нарушете традициите

Запитайте се какво истински ви се прави, какво би ви се харесало – кратко пътешествие, да отидете на театър, да се видите с приятели?

Придайте нов смисъл на празника, ако досегашния не ви е по вкуса.

А ако проблемът в семейството ви?

Отношенията в семейството са ужасно сложни. Човек носи през целия си живот недоизказани неща от детството си, справя се с комплекси, приема роля, която не му е присъща. Например на „Детето терапевт“ – когато целия род идва и споделя точно с вас негативните чувства, които изпитват към други роднини.

Ако напрежението ви за празниците идва от семейството, не се притеснявайте да се обърнете към психолог. Той ще ви помогне да анализирате и да си изясните сложните взаимоотношения и чувства, които човек изпитва към близките си хора.

Ще ви олекне изключително много.

Избягайте от Коледа

Възможно е. И не е опасно за живота, дори баба ви да твърди друго. Ако празниците не ви изпълват с радост, по-добре е да не се мъчите. Останете си вкъщи или пътувайте някъде сами. Съберете се с други приятели, които също не харесват Коледа (стига да успеете да намерите такива, които ще си признаят) и се осмелете да изживеете ситуацията по нов начин.

Все пак Edna.bg ви пожелава весели празници 😊

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти