Коледно меню: Коледни фунийки с крем

Коледно меню: Коледни фунийки с крем
Снимка: Личен архив

За тестото: 2 яйца, 200 гр. захар, 250 мл прясно мляко, 170 гр разтопено и охладено масло, 1 ч. л. бакпулвер, 800 гр брашно, белтък и масло за намазване;

Приготвяне:

Яйцата и захарта се смесват и разбъркват. Към тях се добавят прясното мляко и брашното.

Брашното се пресява с бакпулвера. Постепенно се добавят течните съставки и се замесва меко тесто, което се разделя на две части. Всяка част се разточва на правоъгълник с дебелина 5 мм. От правоъгълниците се нарязват ленти, по 2 см. Нужни са ни метални фунийки, които се намазват с разтопеното масло. Лентите тесто се навиват на тях спираловидно, като краищата им се застъпват, а острата част се притиска добре, за да не се образува дупка. Повърхността на тестото се намазва с разбит белтък. Фунийките се подреждат в тавичка (върху хартия за печене) и се поставят в загрята до 180 градуса фурна за около половин час. Когато придобият златист цвят, се изваждат и когато се охладят достатъчно, се премахват металните фунийки от тях.

За крема: 1 л прясно мляко, 4 жълтъка, 300 гр захар, 90 гр брашно, 150 гр масло, смлени орехови ядки, ванилова есенция;

Прясното мляко се поставя на умерен огън, докато започне да завира. Жълтъците се смесват с половината захар и се разбиват с миксер до сгъстяване на сместа. Към тях се добавя брашното и се разбърква добре. Когато млякото заври, към него (на тънка струйка и с непрекъснато бъркане) се добавя жълтъчената смес. Тенджерата се връща на котлона на умерен към слаб огън. Сместа се разбърква непрекъснато за няколко минути, докато заври отново. След това се оставя да се охлади напълно. Когато кремът се охлади, маслото и останалата захар се разбиват до получаване на пухкав крем и се добавят към първоначалната смес до пълно хомогенизиране. Добавя се и ваниловата есенция. Кремът се покрива с фолио и се охлажда за 4 часа в хладилник.

Охладените тестени фунийки се пълнят с крем. Като престоят известно време, отворът на всяка напълнена фунийка се потапя в смлени орехи. Оставят се да престоят за денонощие, преди да се сервират.

Рецептата ни изпрати Пенка Богоева

Вижте още кулинарни идеи, подходящи за коледната трапеза:

Канелени звездички

Зелник

Сладки с глазура

Пържоли в зелев лист

Коледен сладкиш с тиква

Шоколадови мъфини с банан

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти