Коледна приказка по търновски

Коледният базар във Велико Търново
Снимка: Личен архив / Лилия Огнянова

Лилия Огнянова

За Велико Търново могат да се кажат толкова много неща! Основните и известни на всички са, че се намира в Северна България, че е столица на Втората българска държава, че в него се намират един от най-големите университети в страната, както и множество музеи и културни забележителности, общо 1613 обекта от историческото наследство на България, и разбира се – крепостта Царевец, катедралата "Рождество Богородично", и китното селце Арбанаси.

Това, което може би не знаете за Велико Търново, е, че хората там приемат Коледа наистина присърце и се стараят навсякъде да има подобаваща украса. Градът се потапя в коледни светлини и истинско празнично настроение.

Освен това Велико Търново не остава по-назад от другите големи градове в страната и чужбина и от няколко години насам там се провежда коледен базар.

Ако сте виждали коледен базар в Германия или Виена например, тези, които се организират у нас, включително и в столицата, ще ви се сторят повече от скромни и малки. Въпреки това малко са хората в страната, които могат да си позволят да се разходят до някоя симпатична европейска държава, за да се порадват на коледния базар там и да накупят подаръци за семейството и за себе си.

Затова като вариант да повдигнем коледния дух остават родните дестинации.

Ако решите, че имате време, финансова възможност и най-вече желание, ви препоръчвам да видите коледно Велико Търново! Градът е китен и впечатляващ през всяко време от годината, но около празниците през декември наистина създава коледно настроение.

Може би това се дължи отчасти на богатата украса по улиците, площадите, къщите и заведенията, или на факта, че из целия град се прокрадват тесни, стръмни и криволичещи улици, които изглежда като да не водят никъде, но ако вървите смело по тях ще видите, че те никога не са задънени, а отвеждат до някое китно местенце от града.

В Търново историята и българският бит сякаш надничат от всяка крачка и гарнирани с коледни лампички и малко сняг създават истинска зимна приказка.

Също така от няколко години в града се провежда Коледен базар. Тази година той започна през първите дни на декември, обхваща коледните празници и приключва след тях.

Позициониран е в центъра на града – парк "Марно поле", и предлага няколко дървени и коледно украсени къщички, на които се предлагат разнообразни стоки – от бонбони, печени ядки и различни лакомства, през домашно вино до топли чорапки, шапки и ръкавици. Разбира се, не може да се мине без шейната на Дядо Коледа, която очаква най-малките да ѝ се порадват и да се снимат с нея.

На базара има и отопляема шатра, в която се провеждат разнообразни събития, като певчески и танцови спектакли, изложби и други интересни прояви.

Освен Коледният базар в целия град през декември царува празничният дух.

Във Велико Търново никога не бихте скучали. Това е град, в който винаги има какво да видиш, на какво да се порадваш, дори и да си виждал Царевец и друг път.

Старата част на града очарова с малките занаятчийски магазинчета, кафенета в битов стил, сякаш излезли от разказите на Вазов и Йовков.

От друга страна градът е модерен и развиващ се и ако искате да си купите лъскава рокля за новогодишната нощ, то имате разнообразен избор от магазини.

Една разходка из Велико Търново ще ви е достатъчна да се влюбите в него и да поискате да го видите пак.

Ако имате възможност, задължително посетете града и се потопете в атмосферата му. Ние ви предлагаме и специална галерия, посветена на тазгодишното издание на базара и заснета преди пет дена, която можете да видите ТУК!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти