Какво символизират вечнозелените дръвчета

Какво символизират вечнозелените дръвчета
Снимка: Thinkstock

Коледа е празникът на вълшебствата – времето, в което вярваме по-силно от всякога в нашите мечти.

Типичните символи на Коледа са коледната елха, която е една от най-разпространените традиции, свързани с празнуването на Рождество Христово.

Макар че днес коледната елха се счита за християнски обичай, всъщност той възниква в древността.

В Древен Египет са украсявали палмите. В началото хората са украсявали само клонки от елхи, ели, борове и чак през 1597 г. започват да украсяват цели дървета.

Вечнозелените дръвчета символизират вечен живот. Те са сред най-значителните части от празничния обред. Постепенно украсите на елхата стават по-богати. Коледните дръвчета се обкичват с гирлянди, множество светлини и коледни играчки.

Обикновено на върха на коледната елха стои голяма звезда, която символизира пътеводната звезда, показала пътя на тримата мъдреци при раждането на Иисус Христос.

Популярна украса за елхите са и ангелчета, топките в най-разнообразни цветове, захарните пръчки и понякога свещички. Най-използваните и типични коледни цветове са червеният и златният. Ако закачате ангелче на елхата можете да си пожелаете нещо и поверието гласи, че ще се сбъдне.

Хората започват да украсяват елхата с гирлянди през 17 век. В гирляндите е закодирано и друго силно послание - смирено да помислим за пътя, който извървяваме с неговото начало, цикличност и край.

В християнския свят камбаните имат изключително въздействащо присъствие. Техният звън, оповестяващ свят на доброто и любовта трябва да отекне до човешките души и да ги призове към милосърдие и благотворителност.

Запалената свещ е елемент от широко разпространена традиция при много народи и има различни тълкувания. При коледните символи тя е свързана със светлината на небесата, със слънчевата топлина и светлина, с любовта, страстта и надеждата. Светлината ни помага да видим верния път.

Коледният венец напомня короната от тръни, която била поставена на главата на Иисус по време на неговото разпятие на кръста. Символ е на товара, който сами си поставяме и отговорността, която носим пред самите себе си, близките си и обществото.

Украсите, използвани за венците, като ядки, пуканки са смятани за символ на възкресението и продължителността на живота.

Въпреки че коледният венец вече се е превърнал по-скоро в декоративен, значението и важността му си остават същите.

Специална галерия с коледни дръвчета може да разгледате тук!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти