Дрезденски коледен кейк – кристщолен

Дрезденски коледен кейк – кристщолен
Снимка: netinfo

Дрезденският коледен сладкиш кристщолен е връх на саксонското сладкарско изкуство. Още през ХVІ век саксонските управници изпращали на приятелите си като дар за Коледа този невероятно вкусен сладкиш от брашно, масло, захар и стафиди.

Днес дрезденските коледни щолени пътуват навсякъде по света във вакуумни опаковки. Странната форма на сладкиша напомня за пелените на новородено бебе.

В миналото сладкишът не се е нарязвал до 28 декември, в памет на клането на младенците от цар Ирод в Йерусалим.

Необходими продукти за 12-14 порции:

700 г брашно
250 г масло
125 мл топло мляко
3 с. л. захар
1 к. л. ванилия
1 яйце
100 г захаросана портокалова и лимонова кора
1 с. л. настъргана лимонова кора
200 г нарязани бадеми
250 г стафиди
1 к. л. сол
40 г мая за хляб
1 с. л. ром
1 щипка канела

За намазване:
50 г масло
50 г пудра захар

Начин на приготвяне:

1. Брашното се пресява в купа, прави се в него кладенче и вътре се слагат яйцето, захарта, разтопеното масло, топлото мляко, маята, ванилията, канелата, лимоновата кора и солта. Всичко се омесва добре и се прибавят захаросаните кори, ядките и маринованите в рома стафиди. Отново се омесва. Трябва да се получи твърдо, но еластично тесто. Ако има нужда, се прибавя малко топло мляко или брашно.

Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса 2 часа на топло.

2. Върху набрашнена повърхност тестото се оформя на елипса, разточва се дебело и се прегъва на две, слага се в тавичка, намазва се с вода и се слага да втаса за втори път. След като втаса, тестото се слага в средата на фурната да се пече около 15 мин. на 200°С и още около час на 180°С, докато почервенее добре.

Ако почервенява прекалено бързо, се покрива с алуминиево фолио. Още горещ, сладкишът се намазва обилно с масло и се поръсва с пудра захар.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти