Денят на християнското семейство е днес!

Денят на християнското семейство е днес!
Снимка: Thinkstock

Днес Светата Православната църква чества празника Въведение Богородично - Деня на християнското семейство и младеж.

Според преданието на този ден се случило паметно събитие. Богородица била обречена от родителите си на Бога още преди рождението си.

Когато навършила три години, те я завели в Йерусалимския храм. Със запалени свещи всички близки я съпроводили през града до храма. Светата Дева била поставена на първото стъпало и за почуда на всички, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното.

Първосвещеник Захария - баща на св. Йоан Кръстител, я посрещнал, благославяйки я.

Когато достигнала възрастта, на която младите възпитанички на храма трябвало да се върнат в света и да се омъжат, тя била "дадена" на престарелия си родственик Йосиф, който оттук нататък трябвало да бди над нея.

Въведение Богородично за първи път се е отпразнувал като самостоятелен празник през 715 година. През 543 година император Юстиниан Велики построил в Константинопол църква, посветена на Въведение Богородично.

Според църковния ни календар празникът попада в периода на коледните пости. На този ден вярващите приемат свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света.

Този ден църквата е приела и за Ден на християнското семейство. Семейното ходене на църква в този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и православието, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род.

Днес, когато православната църква чества празника Въведение Богородично, от 9,00 ч. в митрополитския катедрален храм-паметник "Св. Успение Богородично" Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, наместник–председател на Светия Синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, ще отслужи Божествена света литургия в съслужение с Негово Преосвещенство Главиницки епископ Йоан, викарий на Варненския и Великопреславски митрополит, архиерейски наместници и духовенството от града.

С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж. Този празник напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в послушание към родителите си и чистота на нравите.

По случай Деня на християнското семейство и младежта ще се проведе националната инициатива "Погледни към детето", организирана от Националното сдружение на сираците в България под патронажа на народния представител д-р Даниела Петрова, председател на комисията по "Културата, гражданското общество и медиите" в 41-то Народно събрание и футболиста Стилиян Петров.

Събитието ще се състои във Варна с начален час 9.30 ч

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти