Направих немислимото: Разчистих си библиотеката от излишните книги

книги библиотека
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Да се изхвърлят книги е престъпление. Дори да не са добре написани, с лоши корици или остарели разбирания, те са материалната прегръдка на човешките мисли.

Повечето от нас, надявам се, сме отгледани и възпитани с тези правила – книги не се хвърлят. Може да се подреждат, преподреждат, да им се купуват нови библиотеки или да си правим кът за четене, но влезе ли веднъж книга у дома, не излиза повече.

Претрупаните с книги лавици обаче понякога се превръщат в онова малко трънче в петата на спокойния ни живот, което може истински да ни влуди.

книги библиотека
Снимка: Thinkstock

Различни по размер, цветове и височина, те са скрили между кориците си какви ли не истории. Не е задължително да ви харесат всички книги.

Но веднъж оставени на видно място в библиотеката, те стоят там и завинаги ви напомнят за ужасната си история, тъжния край или човека, който ви я е подарил.

Запалена от новия сериал с Мари Кондо, реших да направя немислимото – да разчистя не само гардеробите и кухненските шкафове, но и библиотеката.

Снимка: netinfo

Не извадих всички книги на земята, щеше да ми отнеме цяла вечност, но плъзнах поглед и извадих от местата им онези книги, които ми напомняха лоши неща.

Подаръци от бивши приятелки, прекалено много умрели за първите 100 страници, лош превод – имах своите различни причини да не харесвам тази или онази книга.

Исках да оставя само онези, които обичам да препрочитам, в чиито свят обичам да се връщам.

Всички останали дарих на кварталната библиотека. Стана много лесно, без никакви формалности.

Но можете да ги направите какво ли не - да ги занесете в офиса и да основете библиотека, да ги подарите на четящите си приятели, да ги предложите като подарък в някоя от многото фейсбук-групи за любители на книги или да ги продадете на символична цена. 

Можете да ги сложите в чиста щайга с надпис "Подарявам ги" и да ги оставите във входа на блока или на друго оживено място. Но не ги оставяйте до кофите за боклук, варварско е. 

Снимка: netinfo

Няма нищо лошо в това да оставяме книгите, които не харесваме, да живеят своя нов живот извън домовете ни.

 

Трябва само малко смелост.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти