Как да запомним името на някого

Искам жокер
Снимка: Thinkstock

Малцина са онези човешки екземпляри, чиято памет почти никога не им изневерява. Много често обаче може да преборим хаотичните и разсейващи ни мозъчни процеси, ако знаем каква тактика да приложим, за да оптимизираме коефициента на полезно действие на нашата памет.

Ето ги и стъпките, с които по-лесно да запечатаме в съзнанието си как се казва човека срещу нас.

1. Опитайте се да споменете името на личността, с която се запознавате по време на вашия разговор и се фокусирайте върху особеностите на лицето й. Доказано е, че хората имат три пъти по-силна зрителна памет от слуховата. Така че връзката между името и физиономията трябва да се заздрави колкото се може по-бързо.

2. Постарайте се да запомните някаква характерна черта от лицето на събеседника срещу вас, с която да го идентифицирате в паметта си.

3. След края на разговора, запишете името на индивида, с когото сте общували на лист хартия, за да затвърдите името му и да го имате написано черно на бяло в случай, че пак го забравите.

Ако и тези действия не помагат, просто заложете на старата и изпитана схема с фразите като "Чувствам се адски неловко, че се срещаме за трети път и все още не помня името ти". Когато ви го припомнят обаче, се постарайте при четвъртото виждане да не се получават подобни бели петна във вашата памет.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти