Как да възстановим чревната микрофлора

Да се погрижим за себе си
Снимка: Thinkstock

Както е известно, в някои отношения антибиотиците въздействат отрицателно на организма, защото заедно с вредните бактерии те унищожават и полезните микроорганизми, които живеят в стомашно-чревния тракт и допринасят за правилното им функциониране. В резултат на това най-често се появява силна отпадналост.

Възстановяването на микрофлората не е нито лесен, нито бърз процес. Той може, макар и доста условно, да бъде разделен на 3 етапа, пише "Здраве.bg".

1. През първaта фаза трябва силно да бъдат ограничени употребата на бял хляб, тестени и сладки храни. Те могат успешно да бъдат заменени с пълнозърнест хляб или мюсли (съдържащи много фибри), които стимулират работата на червата.

2. През втория етап трябва да бъдат унищожени живеещите в червата вредни микроби. За тази цел ще помогне употребата на повече лук, чесън и ябълки, също както и зеления чай. Много полезни са и отварите от лайка и жълт кантарион.

3. По време на третия етап в менюто следва да бъдат включени млечни продукти - най-добре такива, които са обогатени с бифидобактерии. За най-добър ефект те трябва да се ядат/пият сутрин на гладен стомах или вечер преди сън.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти