Как да тълкуваме кучешкото поведение

Ако можеха да говорят
Снимка: Thinkstock

Кучешкото поведение е неизчерпаем генератор на какви ли не емоции, които в повечето случаи ни забавляват безкрайно, а ето и как експертите дешифрират някои страни от характера на любимото ни четириного.

* Доста често се смята, че когато кучето не върви успоредно с вас, а обтяга повода, дърпайки се напред – то показва своята доминантност. Оказва се, че немалък брой стопани не знаят как да контролират повода, затова кучето си позволява да се дърпа. Ако и вашият случай е подобен, а мускулите на ръцете ви са напрегнати до краен предел след всяка разходка, защото кучето не спира да ви тегли (вместо да е обратното), то най-добре се обърнете към треньор на кучета. Понякога има вероятност и самата каишка да не е удобна, което да кара животното да е неспокойно и да се дърпа. Ако имате подобен проблем, посетете ветеринар, за да провери повода.

* Не се чудете, ако четириногият ви приятел уринира на всеки ъгъл. Най-често кучето подушва нови миризми, затова "маркирайки" територията – то заявява своето присъствие през местата, където преминава.

Нерядко кучето маркира и жилището, когато се появи някакво напрежение. Това е често наблюдаван процес, особено ако имате бебе вкъщи. След уринирането животното се успокоява и показва, че това е негова територия, тъй като новите членове на семейството са един вид натрапници за него, докато не свикне с тях.

* Въпреки твърденията, че кучето не може да се смее, няма как да не сте забелязали поне веднъж съвсем чистосърдечна усмивката върху изражението на вашето куче. Това е така, защото то умишлено копира поведението ви на усмихнатост, с което показва своето задоволство, виждайки ви щастливи.

* Има породи, които се лигавят повече от другите, но ако видите, че вашето куче започва да слюнкоотделя повече от нормалното, това може да означава, че е стресирано или има проблеми с венците и зъбите. При всички положения посещението на ветеринарния кабинет няма да е излишно.

* Не се учудвайте, че кучето ви се буди от най-лекия шум. Това е така, защото сетивата му за много по-изострени от човешките и всяка миризма или безобиден звук биха го изправили на крак.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти