Как да ставаме по-лесно сутрин

Как да ставаме по-лесно сутрин
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

Има хора, които се събуждат от сън и се втурват в новия  ден, малко преди слънцето да се покаже над хоризонта. Те влизат в  кондиция преди повечето от нас да са започнали да се разсънват и да се измъкват с усилие от уютните си легла.

Кои са тези богоизбрани, които контролират  сутрешните часове?

Нивата на производителност не трябва да се различават, ако ставаш в 4 часа сутринта или в 11 часа. Това, което има значение, е качеството на съня, което дава на тялото и ума ви достатъчно време да се възстанови.

Тези ранобудници виждат в ранните часове своя шанс да постигнат  плановете си за деня. Те стават сутрин с ясна цел, действат решително и са безкомпромисни относно изпълнението на набелязаните задачи .

Tези специални хора будят респект и уважение, така че нека да погледнем какво ги кара да изскачат от леглото като филийка от тостер и как успяват да се събудят понякога дори преди алармата!
          
Идеалният час за събуждане

Суровата истина за човешкото тяло е, че ние сме същества на навика. Това може да бъде изключително неудобно, когато се опитваме да започнем  нови неща. Въпреки това, ако можем да си позволим да живеем в рамките на правилата на естествения цикъл на нашето тяло, ние ще се радваме на правилно функциониране на организма ни.

Това означава, че когато намерим  часа,  в който се чувстваме най-работоспособни, трябва да се придържаме към него. Това ще позволи на тялото ни само да поиска да ни подкрепи  в начинанието  да се будим и да ставам от леглото свежи, отпочинали и мотивирани.

Прочетете още: Защо е добре да тренирате сутрин |

Начин на хранене – кралят и просякът

Начинът, по който телата ни функционират оптимално, е да ядем като крал сутрин и като просяк вечер. Това означава, че е най-добре да се яде по-калорична и питателна храна на закуска, с по-големи порции, защото това ще ни осигури  енергия през целия ден, която може да се изгори по време на ежедневните ни дейности.
                                     
Храненето като просяк, което означава малки леки ястия  вечер, ни позволява да  заспим с почти  празен стомах. Ако тялото  функционира нормално и няма стомашни язви, сънят  предимно на празен стомах ще ни позволи да спим по-добре. Освен това липсата на голямо количество храна в стомаха позволява на тялото да се съсредоточи не върху  храносмилането, а да включи на режим обновяване на клетките в организма.

Прочетете още: Започнете деня с чаша вода и лимон |


Да живееш с цел

Малките деца са способни да направят  всичко, за да забавят заспиването си вечер. Същите тези деца са нетърпеливи сутрин да изскочат от леглата си  и да започнат първи да правят нещо. Навярно ви се е случвало в почивните дни, когато искате да се поизлежавате, палавият малчуган да се появи до леглото ви – рошав, но напълно буден и отпочинал. И това е заради една проста причина  -  за тях животът е забавление и те не искат да пропуснат нищо.
Като възрастни ние може да се нуждаем от повече убеждаване и мотивация. Ето защо е важно да вземем допълнителни мерки в създаването на забавления, да си поставяме цели и да планираме конкретни начини, които през този ден да ни приближат поне с една стъпка до осъществяването на  стремежите ни. Всички ние се нуждаем от мотив - не за какво сме готови да умрем, а на какво сме готови, за да живеем.

Прочетете още: Петте най-вредни сутрешни навика |


Планирайте деня си

Ние може да говорим, че имаме цел, но ако не планираме нищо конкретно, може да си казваме, че ще започнем да живеем с тази цел следващата седмица или седмицата след това, или от началото на следващия месец... Планирането е един от основните начини да извлечем максимума от ума си, за да постигнем идеите си и това ни позволява да имаме страхотен ден всеки ден. Нужни са ни не повече от 15 минути вечер, за  да организираме графика  си за следващия ден.

Стегнатият  график  ще ни позволи  да разпределим правилно времето си за най-важните неща през деня, както и времето за хранене и почивка, но ще направи дори много повече, като ни осигури повече време за забавления и срещи с приятели, така че да не губим ценните моменти в живота ни.

Прочетете още: Как да не сме изнервени сутрин? |

 

Водна атака

Денят трябва да започва и да завършва с чаша вода. Водата преди лягане ще послужи в процеса на подмладяване. Докато спите всички клетки ще се напълнят с прясна вода и това ще подейства благоприятно и оздравително на организма.

Водата сутрин има двоен ефект. Единият е, че първата доза вода помага на ума и тялото. Другият е, че дозата вода сутрин предизвиква каскада от физиологични функции, които ангажират храносмилателната система и спомагат изхождането. Така още от сутринта ще се почувствате приятно и леко.

 

Тренировката

"Тези, които мислят, че не са имали време за упражняване на тялото, рано или късно ще трябва да намерят време за болест." - Едуард Стенли

Както вече споменахме, телата ни сами се адаптират за 24-часов ритъм. Той включва времето за работа и сън, хранене, упражнения и много други телесни функции. Човешкият организъм е като добре работеща физиологична машина, когато се грижим за него. Много важно е какво получава тялото ни сутрин и дали имаме навика да правим упражнения. Една оптимално подбрана серия от физически упражнения  осигурява кислород на кръвта ни, „раздвижва” кръвообръщението и стимулира по-добра работа за целия организъм.

Прочетете още: Как да се заредим с позитивизъм рано сутрин? |

Когато свикнете с тази рутинна гимнастика сутрин, тялото ви ще се отблагодари, като ви предостави голям приток на енергия, преди да е  започнало да работи. Започнете ли да я прилагате редовно, вие ще  се будите жизнени и просто ще побързате да изскочите от леглото.

Време за мен

Сутринта не би била пълна, ако не намирате време за себе си. Без значение е дали обичате да медитирате на бистър ум или да прочетете нещо ново за случващото се по света, вие имате нужда да осигурите време за себе си. 
Може да има различни неща, които ви правят щастливи и ви зареждат сутрин, важното е да е нещо лично за вас. Въпросът е, че когато има такава  дейност, няма да бъдете в състояние да чакате  включването на алармата, а ще бъдете нетърпеливи да изскочите от леглото и да се заемете с нея.

И това е всичко, което е необходимо за лесно събуждане и успешен старт на новия ден!

Вижте още:

Ако искаме да отслабнем

Сън за щастие, здраве и красота

Помощ! Аз съм сова!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти