И най-добрите готвачи не са застраховани от "изпускане" на солта.
Колкото и опит да имате, пресоляването на храната е кулинарно бедствие, което се среща по-често, отколкото предполагате.
А пресоленото ястие е по-голямо зло от безсолното. Как да се справите с пресоленото ястие, обясняват готвачи от няколко точки на света.
„Ако готвите супа или яхния, просто добавете още от основните съставки. Ако яденето вече е сварено, ще трябва да сготвите допълнителната порция в друг съд и да смесите двете – безсолното и пресоленото“, съветва Кен Оринджър, главен готвач в ресторант в Бостън.
Смачкан на пюре нахут също ще отнеме от солта, без да разваля вкуса.
„Ако пресолите месо, трябва да го сервирате с безсолна гарнитура – ориз, картофено пюре или качамак“, е тайната на Алисия Уолтър, главен готвач в La scuola di Eataly в Ню Йорк.
Когато се съчетаят соленото и безсолното, небцето ви ще отчете перфектно балансиран вкус.
Ако пък сте пресолили зеленчуците, им добавете моцарела, рикота или течна сметана за готвене.
Кремообразният вкус ще неутрализира солта.
А ако нищо от това не искате или не можете да направите на момента, сервирайте пресоленото ястие със сладко, пенливо вино или газирана вода.
Мехурчетата ще освежат вкуса и няма да оставен солено-горчив спомен от вашите кулинарни прояви.
Ограничете солта, спасете здравето си
Хималайска сол - древна и чиста