Как да си направим вино от глухарчета

глухарче
Снимка: Istock

Попаднахме на тази чудесна рецепта в сайта на списание EVA, която решихме да споделим с вас в рубриката "Как да" - точно в ритъм със сезона на глухарчетата:

Тази митологична напитка, освен в литературата, може да присъства и в горещите ви летни следобеди, поднесена в кристална чаша и с много лед.

Не подминавайте красиво нацъфтелите поляни с глухарчета покрай дома ви, а пригответе цветна и разпалваща въображението напитка, каквато е лятното вино от глухарчета.

глухарче
Снимка: Thinkstock

Необходими продукти: 3 ч.ч. цветчета от глухарчета, 3,5 литра вода, 6 ч.ч. захар, 300 г бели стафиди, 2 лимона, 2 портокала, 8 пръчици карамфил, 1 пакетче суха мая.

Начин на приготвяне: Наберете цветчета от глухарче. Старайте се да има възможно най-малко от зелената част на растението. Сложете водата да кипне и залейте цветчетата. Оставете да преседят една нощ. Прецедете.

Добавете стафидите, лимоновите и портокаловите кори, пръчиците карамфил. Сложете да кипне, добавете захарта, за да се разтвори лесно, и варете 20 минути.

Прецедете и оставете малко да се охлади.

глухарче
Снимка: Thinkstock

Активирайте маята, като я сложите в малка купичка с топла вода за десетина минути. Добавете към топлия сироп от глухарче и подправки. Добавете изцедения сок от всички цитруси. Разбъркайте добре.

Пресипете сместа в стъклени бутилки. Оставете ги за ден на топло и после ги преместете на хладно за три седмици с леко открехната капачка.

Когато виното стане готово след 3 седмици, съхранявайте в плътно затворени бутилки за шест месеца до една година. С течение на времето цветът му се избистря и добива лека прозрачност.

Още за глухарчето

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти