Как да си направим лесно коктейл "Маргарита"

Как да си направим лесно коктейл "Маргарита"
Снимка: Getty/Guliver

"Маргарита“ е добре познат коктейл, който включва текила - задължителният елемент за добро (а в някои случаи безпаметно) изживяване.

С настъпването на лятото и повишаването на температурите всеки си мисли за почивка, плаж, море, вятър в косите и блясък в очите. Точно за блясък можем да ви предложим няколко бързи и лесни за изпълнение рецепти за коктейл "Маргарита“.

Класическата "Маргарита“ се приготвя с две части текила, една част сок от лайм и една част ликьор, за предпочитане портокалов. Съотношението между съставките може и да се изменя според личните ви предпочитания.

Има още няколко вариации на този коктейл. От голямо значение за изпълнението им е видът на текилата, която се използва.

Всеки вид текила притежава свой уникален вкус и аромат, които зависят от различни фактори като условията на растеж на суровината, нейната зрялост и т.н. Дъбовите бъчви, в които се съхранява течността, също дават сериозно отражение върху вкусовите качества. Съвременните методи на производство допускат оцветяване на текилата чрез добавяне на дъбова есенция, за да потъмнее течността и да изглежда по-отлежала. Това е в разрез с традициите, но бизнесът си е бизнес.

Съгласно мексиканските закони са утвърдени две категории текила:
- Произведена от 100% агава;
- Произведена от 51% захари от агава и 49% от други захари.

От тук насетне двете категории се подразделят на четири вида:
 - Сребърна текила (Blanko)
 - Златна (Joven)
 - Отлежала (Reposado)
 - Свръхотлежала (Anejo)

Сребърната текила е получила името си заради прозрачността си, златната - заради присъщия си жълто-кафяв цвят, получен или заради отлежаването в бъчви или заради оцветители.

Смята се, че текилата добива най-добрите си качества след 4-5 години отлежаване. Тази технология позволява на производителите да получават не просто вид, а своя собствена марка, в зависимост от множество нюанси – започвайки от възрастта на бъчвите, тяхното импрегниране и завършвайки с определения срок на отлежаване. Смесването на текила от един вид, но от различни бъчви, позволява да се получат напитки с неповторимо съчетание на вкус и аромат.

Най-известният начин на пиене е със сол и лимон. Върху горната страна на дланта между палеца и показалеца се изстискват резенче лимон, поръсват се със сол, която бързо се облизват и на екс се изпиват 50 г текила. След това се взема парченце зелен лайм или лимон.

Вторият начин се нарича текила-бум. В чаша с текила се добавя тоник, закрива се чашата с длан и рязко удрят с юмрук по масата. Тоникът кипва и напитката трябва да се изпие веднага на екс, докато не е избягала.
Текила може още да се пие с доматен сок и сок от лайм с добавени люти чушлета чили – сангрита. Добавят я в чай и кафе, в коняк, уиски, в коктейли, или кой където иска и където му изглежда вкусно.

Мексиканското правителство контролира производството на текила, като издава закони относно технологията на нейното приготвяне. Съветът по регулиране на текила (Тequila Regulatory Council) и Асоциацията на производителите на текила (Сhamber of Tequila Producers) следят за съблюдаване на всички правила и закони в производството на текила. Етикетите на бутилките говорят за вида, отлежаването и състава и се регулират със закон.

На етикета на истинската текила задължително трябва да присъства надписът Denominacion de Origon – това е разрешението на мексиканското правителство за използването на наименованието "текила“ в съответствие с региона на произход, а също и цифрите (от вида NOM-006-SCFI-1994), гарантиращи качеството на продукт.

Да се върнем на коктейлите "Маргарита“.

Ако не ви се пие обикновената "Маргарита“, а ви се иска нещо различно, пробвайте синя "Маргарита“.
За нея са ви необходими:
4/10 бяла текила (60 мл)
2/10 синьо Кюрасо (30 мл)
1/10 Трипъл сек (15 мл) 
3/10 пресен сок от зелен лимон (45 мл)
едра сол 
резен зелен лимон

Ръбът на подходяща чаша се натърква с резена зелен лимон и се потапя в сол, за да полепне. Смесвате всички течни съставки в шейкър с натрошен лед и разклащате добре. Прецеждате в чашата и украсявате с резен лайм.

Ледена Маргарита
За нейното приготвяне са ви нужни:
5/10 сребърна или златна текила
3/10 Коантро
2/10 пресен сок от лайм (зелен лимон)
резен лайм (зелен лимон) 

Всички съставки се смесват с половин чаша натрошен лед в миксер и се разбиват добре до получаване на пяна. След това се изсипват в охладена чаша за маргарита и се украсява с резен зелен или какъвто ви се намира лимон.

Ягодова Маргарита
Това е един наистина много дамски коктейл. Ето как да го приготвите у дома.
Нужни са ви:
56 мл сребърна текила (4 части)
1 чаена лъжичка Трипъл сек
14 мл ягодов сироп (1 част)
56 мл пресен сок от лайм (зелен лимн (4 части)
1 голяма ягода
резен зелен лимон
едра сол

Вече знаете как да направите солен венец на коктейлната чаша. След това смесвате всичко съставки заедно с натрошен лед в шейкър и разклащате добре. Наливате в предварително подготвената чаша и украсявате с пресни ягоди!

Ако вие имате ваша любима рецепта за приготвяне на коктейл с текила, може да ни я споделите на Edna@netinfocompany.bg.
 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти