Как да си направим лесна закуска с манго

Как да си направим лесна закуска с манго
Снимка: Thinkstock

Мангото се смята за екзотичен плод и рядко присъства ма родната трапеза. То обаче е изключително полезно – съдържа повече бета каротин от морковите, а освен това е богато на витамини от групата на витамин В, на витамин С, на желязо, калии и на др. полезни вещества. 

Наличието в мангото на големите количества биологично активни вещества, го прави един от лечебните плодове използвани в традиционната индийска медицина. 

Сокът от манго е полезен при малокръвие, спомага за укрепване стените на кръвоносните съдове. 

Един плод манго е средно около 640 г и това покрива една трета от дневната потребност на организма от калии, освен това понижава кръвното налягане. 

Как да познаете дали едно манго е готово за консумация? Ако при леко притискане с пръст по него остават вдлъбнатини, значи е узряло. Неузрялото манго дозрява при стайна температура. В хладилника може да се съхранява около месец. 

Плодът се яде пресен, може да се добавя в плодови салати, използва се при приготвянето на сладкарски изделия и като гарнитура в някои месни ястия. От мангото се приготвят също сок и ароматни плодови напитки

Освен това обаче може да бъде много подходящ за засищане на глада между отделните хранения, като се изпече.

Взимате един-два плода манго, измивате добре, обелвате кората, нарязвате по дължина на тънки парчета и слагате в предварително загрята фурна в тава, застлана с хартия за печене.

Печете, докато не се изсуши, без обаче да се препича (ориентировъчно към час, може и повече, на 100 градуса). Периодично обръщайте парчетата, за да се изпече равномерно.

Полученото манго върши чудесна работа за здравословна закуска между храненията, когато ви гони засилен апетит, а не искате да прекалявате с калориите. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти