Как да си намерим нова работа

Как да си намерим нова работа
Снимка: Thinkstock

Независимо дали търсим своята първа работа на трудов договор, искаме да сменим посоката на кариерата или се опитваме повторно да навлезем на пазара на труда след продължително отсъствие, намирането на работа изисква две основни задачи: да разберем себе си и да разберем пазара на труда.

Предполага се, че вече сме избрали посоката, в която искаме да развием своите знания, опит, образование и кариера. Представяме ви няколко ефективни начина как да си намерим работа. Но не каква да е, а мечтаната от нас.

Представяме всички основни стъпки, които трябва да извървим, за да сме сигурни, че сме направили всичко по силите си в намирането на бленуваната длъжност.

CV (Curriculum vitae)

Първата и може би най-важната стъпка в търсенето на работа – автобиографията или напоследък нашумялото CV. Какво пишем в него? Общо взето всичко, свързано с нашето професионално досие – образование, предишни длъжности и квалификации, стажове, участия в обмени, инициативи, обучения, професионални интереси, допълнителни умения. Добавяме познанията ни върху чужди езици и компютърен софтуер.

Всичко това създаваме по стандартен европейски образец, който лесно бихме могли да намерим в интернет. Не бива да пропускаме и най-малките подробности като вид и размер на шрифта, цвят на буквите и наша паспортна снимка. Те, разбира се, трябва да са съобразени с изискванията, да излъчват индувидуалност, но в същото време да не се натрапват.

Профил в социална мрежа с професионална насоченост

Създаването на профил в социални мрежи като LinkedIn , Facebook, и VisualCV може да ни бъде от голяма полза още по време на интервюто за работа. В едно такова своеобразно CV е желателно да фигурират професионалните ни интереси, предишни работни позиции, участия в обучения и семинари.

Връзка с хора с близки до моите интереси

След като имаме готов профил в подобна социална мрежа, следва създаването на контакти с хора, с които сме имали професионални отношения на предишни наши длъжности. Много често при подбор на нови кадри в дадена компания се използват именно подобни социални връзки на потенциални служители, притежаващи необходимите качества.

Контакти не се създават единствено в интернет. Нека споделим на всички наши приятели и познати, които преценим за надеждна връзка, че искаме нова работа. Знаем онези истории за “Един приятел ми каза...”. Понякога добрите възможности идват и по този начин.

Списък с желаните от мен фирми и позиции

Разбира се, че никой не иска да работи какво да е. Да изготвим списък с предпочитаните от нас фирми и позиции е добра идея, защото това ще ни даде един общ бекграунд какво целим. Когато знаем какво търсим, по-лесно бихме могли да го реализираме.

Обявите за работа

Започваме упорито и неуморно да преглеждаме всички такива – във вестници, специализирани сайтове за обяви, фирмени сайтове. Ще бъдем нащрек за всяка възможност, ще се оглеждаме за обяви дори на места, където не подозираме, че могат да се намерят – информационни табла, така популярните стени за афиши из града, входове на големи жилищни кооперации. Както знаем, понякога успехът се крие на съвсем нетрадиционни локации.

Автобиография и мотивация

Повечето обяви за работа изискват не само CV, но и мотивационно писмо. След като нашата автобиография е готова и изрядна, идва ред на мотивацията. Нека тя е открояваща се и вълнуваща, но без прекалени опити за оригиналност. Работодалите харесват интересните хора, които обаче са естествени. Мотивацията е нашето самочувствие и убеждение за това доколко считаме себе си за идеалния кандидат за позицията. Така че в нея много прецизно трябва да аргументираме тезата си защо сме най-добрите.

Интервю за работа

Мястото, на което задължително е наложително да излъчваме самоувереност и опит. Добре е предварително да обмислим как ще представим своето професионално Аз за няколко минути. Нека облеклото е съобразено с етикета и бъде по-официално, дори и длъжността, за която кандидатстваме да не изисква ежедневно подобен стил.

Каквото и да се случва, никога не бива да се отказваме от целите си. Живеем в страна, в която намирането на перфектната за нас работа наистина не е никак лесно. Но не е и невъзможно.

Понякога този процес отнема доста време, но когато новата длъжност вече е факт, усилията няма да изглеждат толкова много.

Нека не забравяме, че когато упорито търсим нещо, това е знак, че нещо също упорито търси именно нас. И е въпрос на време да го намерим!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти