Създадено за

Как да си изберем хубава перална машина

пералня
Снимка: iStock

Когато стане дума за перални машини, мнозина от нас не обръщаме внимание нито на марката, нито на спецификациите, нито на общото им представяне. Знаем само, че имаме нужда от пералня и че всички правят едно и също нещо – да перат дрехи. Защо тогава да си блъскаме главите? Е, нещата не стоят точно така.

Съществуват много разлики между пералните машини, също както има разлики между автомобилите. Когато си купуваш кола, имаш определени предпочитания, имаш очаквания и държиш на определени функции и приспособения по тази кола. Защо тогава да е по-различно, когато си купуваш пералня за дома? Още повече, че ако се замислиш върху факта, че средната продължителност на използване на една пералня е осем години, ще направиш заключението, че има голям шанс да използваш електродомакинския уред по-дълго, отколкото семейния си автомобил.

Тогава, за кои критерии трябва да внимаваш, когато си купуваш нова пералня? Ето няколко много важни неща: капацитет на барабана на пералнята, броя завъртания в минута, енергийната ефективност, дали има вградена сушилня или не, надеждността ѝ и много, много други.

пералня
Снимка: iStock

В зависимост от мястото, на което ще поставиш пералнята, трябва да внимаваш за нейните размери, за да си спокоен, че ще влезе перфектно на избраното за нея място. След това, трябва да решиш дали искаш перална машина с горно или долно зареждане. Едва когато установиш тези неща, трябва да преминеш към следващите аспекти.

Имаш ли си любима марка? В днешно време острата конкуренция между производителите работи в полза на нас, потребителите. По този начин можеш да избереш сред перални, оборудвани с една от друга по-добри технологии, с повече и различни функции, а също и с все по-намален разход на енергия. В зависимост от отделения бюджет можеш да закупиш голяма и надеждна перална машина и за няколко години да си решиш проблема с прането на дрехи. Ето защо е важен първоначалния избор на перална машина:

1. Типът перални машини

Както вече споменахме, има два основни типа перални машини в зависимост от начина на зареждане: със зареждане отпред (или още казано хоризонтално) и с горно зареждане (вертикално). Вторият тип са по-евтини, но първите могат да поберат повече дрехи на един път.

2. Капацитет на зареждане

Разбира се, че това е изключително важен аспект при покупката на пералня. Трябва да се съобразиш с това от колко члена е съставено твоето семейство и колко често плануваш да използваш пералнята. Така например, за една двойка без деца перална машина с капацитет от 6 килограма е напълно достатъчна, но за по-многобройно семейство ще ти е необходима пералня за поне 8 килограма пране.

3. Програми за изпиране

пералня
Снимка: iStock

В списъка с технически спецификации можеш да видиш и различния брой програми за изпиране на пералните машини. Става дума за всичко, което една перална машина може да ти предложи по отношение на начина, по който пере дрехите. Минималните и най-елементарни изисквания към един такъв уред е той да има една програма за изпиране със студена и една с топла вода, а също и програма за пране на деликатно пране. Освен това, доста често наличието на програма за бързо изпиране е много добро решение.

4. Енергийна ефективност

Вече си наясно, че цената на електричеството се повиши, а пералните машини могат да изразходват доста от него, в зависимост от това колко често ги използваш. В този ред на мисли, опитай, до колкото е възможно, да закупиш перална машина от енергиен клас А: А, А+, А++ или А+++. Колкото повече плюсове има след А, толкова по-евтино ще ти излиза, когато дойде фактурата ти за тока.

5. Скорост на центрофугата

За да извадиш перфектно изпрани дрехи от пералнята, трябва да обърнеш внимание и на този параметър. Като минимално изискване е това пералнята да поддържа най-малко 600 оборота в минута, но най-добре е да се ориентираш към онези с 1000 оборота в минута. От скоростта на центрофугата зависи и колко сухи или пропити с вода ще излязат дрехите от пералнята. През лятото това не би представлявало проблем, но през студените сезони ще искаш дрехите ти да изсъхват колкото се може по-бързо. По-голяма скорост на центрофугата означава по-добре отцедени дрехи.

Накрая, освен тези базови критерии трябва да знаеш, че всяка марка развива свои технологии, много от които са уникални за нейните модели перални машини и такива, които могат да направят живота ти по-лесен, когато искаш да изпереш дрехите си. Не забравяй и неписаното правило, че колкото повече опции има една пералня, толкова по-скъпа ще бъде тя и ще заема повече пространство.

пералня
Снимка: Thinkstock

Много от новите модели перални машини правят бавен прогрес от обикновен електродомакински уред до истински компютър. Смарт функции, възможност да се свържеш с тях през мобилния си телефон и да ги управляваш или пуснеш още преди да си си тръгнал от работа, USB връзка, с която може да направиш ъпдейт на фърмуера или да добавиш нови програми за изпиране...

Все пак, освен по-високата цена, която тези технологии добавят към крайната сума, не бива да забравяш, че колкото повече допълнителни функции има един електродомакински уред, толкова по-голям е шансът нещо по него да се повреди в даден момент.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти