Как да се справим с болното гърло от раз

Не бездействай, а действай
Снимка: Thinkstock

Болното и възпалено гърло се повлиява добре от билковите инхалации и особено тези с риган и жълт кантарион, които имат дезинфекциращо, отхрачващо и бронхолитично действие, а освен това възстановяват тонуса на гърлото. Същото се отнася и за ефирните масла, пише здраве.bg.

Дихателната гимнастика и изплакването на гърлото с морска вода са друг отличен начин за възстановяване и лечение на гърлото от различните инфекции. Чудодейната сила на крайморския вятър се дължи на изпаренията на морската вода, богата на редица необходими за здравето елементи, включително и йод. Йодните йони прочистват и смекчават работата на дихателните пътища и лигавицата. Умерено влажният и чист морски въздух оказва общо благотворно влияние върху организма и стимулира имунитета.

Любопитен факт е, че благотворен ефект върху гърлото има и чаша затоплена бира. Не студена, не гореща, а точно затоплена. Тази напитка е чудесно средство за лечение при чести ларингити, бронхити и други заболявания на дихателните пътища. Бирената мая притежава отхрачващ ефект. Топлата бира загрява гърлото, подобрява микроциркулацията на кръвта и заставя клетките да работят по-активно, за да се справят по-бързо с възпалението.

Друг ценен и популярен съвет е да се нареже на ситно половин лимон (без кората) и да се добави една супена лъжица мед. Сместа се задържа в устата и след това се гълта. Медът съдържа много микроелементи, витамини и притежава противовъзпалително и антисептично действие. Съчетанието на тези продукти укрепва лигавицата, премахва дрезгавината и едновременно с това поддържа имунитета (заради високите стойности на витамин C).

В равни пропорции могат да се смесят водка, мед и лимонов сок, след което се изпиват 50 г от тази напитка, но много бавно, задържайки течността в устата. Водката затопля гърлото и в малки дози способства за премахването на стреса. Но главната здравословна полза от този своеобразен коктейл се дължи на меда и лимона.

Не трябва да се забравя, че и водката, и медът, и лимонът са алергени и могат да се приемат само от хора, които не са чувствителни към тях.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти