Как да приготвим дома си за оглед?

Преди да поканите потенциален купувач на оглед за дома ви, няма как да го впечатлите, ако не почистите до блясък жилището и не пуснете максимално дневната светлина в помещенията
Снимка: Thinkstock

* Светли, чисти и подредени жилища се продават по-лесно.
* Не мислете само за вътрешността на дома, екстериорът е също толкова важен.
* Не оставяйте свой отпечатък върху жилището, заложете на по-неутрален външен вид.

Продажбата на жилище е сериозна дейност. Това е място, което предстои да бъде внимателно огледано и преценено от бъдещия купувач. За да може всичко да мине добре и да представите имота си по най-добрия начин, трябва да спазите няколко правила.

Първо - жилището ви трябва да бъде добре осветено. Ако осветлението, с което разполагате не е достатъчно - направете ремонт в тази област. Това е едно от основните неща, с които трябва да се съобразите.

Една полутъмна къща или апартамент няма да остави добри впечатления у бъдещите купувачи. Ако огледът е през деня - погрижете се прозорците да са чисти и незакрити.

Правило номер две - миризми. Огромно въздействие може да се окаже именно чрез миризмите в един дом. Отстранете неприятните миризми в дома. Хубаво е жилището да има лек характерен аромат, но в никакъв случай нещо натрапчиво.

Третото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е екстериорът. Дори и когато продавате апартамент - външната среда е от голямо значение. Това създава първото впечатление у купувача, а то често е най-силно.

Избягвайте странни цветове на стени и мебели в дома си, ако смятате да го продавате. Заложете на по-неутрални багри.

Последното нещо, за което трябва да внимавате, ако искате да продадете бързо имота си, е да няма очевидни ремонти при огледите. Това създава впечатление за бъдещи промени и води към несигурност.

И така, поставете се на мястото на купувача и застанете най-напред пред вратата на апартамента.

1. Както споменахме – първото важно и основно нещо е външният облик на жилището.  Мръсната и грозна врата няма ли да ви отблъсне още в началото?  Необходимо е само едно измиване или освежаване с боя.

2. Изчистете навсякъде: в хола, кухнята, банята (придайте й блясък), изхвърлете всички изоставени на терасата непотребни вещи, подменете избелялата или силно замърсена част от тапета или скъсаната от домашния ви любимец мебел, заличете някое петно, което се набива в очи.

3. Освободете стаите, килера и мазето от излишни вещи. Нека да има простор и въздух. Помещенията ''да дишат''. Подменете изгорялата крушка, за да не е мрачно и тягостно, а светло и уютно. Поправете разваленото кранче. Изтъркайте ръждивите петна по мивката.

4. Проветрете помещенията. Да изчезнат всякакви миризми. Въздухът да е свеж. Дръпнете завесите и ако времето разрешава, отворете широко прозорците.

5. Слънцето да нахлуе във вашето жилище, да бъде топло и приятно. Ако е вечер, не щадете електричеството. Нека навсякъде да е светло. Цветовете изпъкват, домът става по-уютен и гостоприемен. Това въздейства на подсъзнанието и положителното решение на купувача.

6. Ако имате дворно място, добре е да се направи почистване от избуяли плевели и храсталаци, да се отстранят всички изхвърлени или довлечени от ветровете ненужни предмети и т.н.

Когато се осъществява оглед, постарайте се в жилището да не е цялото семейство. При наличието на много хора купувачът има чувството, че пречи и предпочита да си тръгне бързо.

Добре е показването на имота да започне от най-неуютното помещение и да завърши в най-прекрасната стая. Това оказва огромен психологически ефект.

Автор: Ванина Колева

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти