Как да предпазим дома си от прегряване

Как да предпазим дома си от прегряване
Снимка: netinfo

Повечето хора харесват големи остъклени площи. Исторически основната функция на прозорците се състои в това да пропускат пресен въздух и естествена светлина в помещенията.

Естествената светлина е от голямо значение за психологичния комфорт и при недостиг, доказано се стига до разстройства в здравословното състояние на човека. Желанието за големи остъклени площи води след себе си обаче други проблеми, с които трябва да се справим, като един от тях е опасността от прегряване на помещенията  през лятото.

Изчисленията и реалната практика показват, че в страни с топъл летен климат и много слънчеви часове разходите за климатизация се изравняват, а понякога и надвишават разхода за отопление през зимата. Правилно подбраната слънцезащита е в състояние да пропуска светлина и топлина през зимните месеци, но да блокира топлината през летните горещи дни.

Този проблем може да се реши, като се предвиди правилно проектирано слънцезащитно устройство, което да регулира слънчевия поток по начин, който балансира нуждата от светлина и топлина, като предотвратява смущаващото пряко блестене в близост до стъклото.

Когато трябва да вземем решение какъв вид слънцезащита да приложим, най-напред следва да имаме предвид, че слънцезащитата може да бъде наистина ефективна, ако е разположена от външната страна на прозореца, защото абсорбира голяма част от слънчевите лъчи и се нагрява силно. По този начин тя ще може да бъде охлаждана от външния въздух. В противен случай, ако бъде разположена отвътре, абсорбираната топлина вече ще е влязла вътре в помещението. Поради тази причина от вътрешната страна на прозорците е разумно да се прилагат частично светлопропускливи завеси или текстилни щори, които да предотвратяват прякото блестене, но не и като засенчващо устройство.

След като сме взели решение да приложим външна слънцезащита, е необходимо да проверим дали избрания от нас модел е устойчив на силен вятър. В противен случай има опасност от сериозни повреди при внезапни ветрови пориви.

На пазара се предлагат най-различни модели външна слънцезащита, които се различават по начина на задвижване (спускащи и повдигащи, странично плъзгащи, стационарни неподвижни или подвижни чрез въртене на ламели около собствената ос, и т.н.), както и от материала, от който са изработени. Препоръчително е да се избират дълготрайни материали, които да са устойчиви на атмосферни влияния и не се нуждаят от голяма поддръжка. Изборът на модела зависи разбира се и от личните предпочитания на архитекта или потребителя.

Следващата стъпка при подбора на слънцезащитата е начина на задвижване. Тук изборът е измежду два варианта: ръчно задвижване или електрическо задвижване. Ако изберете първия вариант (ръчно), то тогава трябва да решим въпроса, откъде може да бъде прокаран механизмът на задвижване. Този вариант може да наложи пробиване на профилите на прозореца. Вторият вариант с електрическо задвижване изисква полагане на електрическо захранване на механизма за задвижване, което дава по-голям комфорт при управление на щората - примерно чрез ключ на стената на помещението. Изборът и тук зависи от личната преценка.

Може би най-важното свойство на една щора е дали в спуснато положение и добро засенчване все още пропуска достатъчно светлина в помещението и позволява да имаме поглед навън. Тук най-голямо предимство имат така наречените "венециански" щори с хоризонтални ламели, които могат да се настройват чрез въртене около собствената си ос. Те позволяват при високо стоящо слънце, каквото срещаме през летните месеци, да поставим ламелите в хоризонтално положение, с което от една страна да засенчим добре стаята, а от друга - да имаме добър поглед навън и да позволим дифузната светлина да навлиза и осветява нашия дом.

Доверете се на специалистите в проектирането на слънцезащитни устройства и им позволете да Ви помогнат при Вашия избор чрез квалифицирана консултация!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти