Как да подобрим вентилацията у дома

Как да подобрим вентилацията у дома
Снимка: netinfo

Всяка сграда или помещение имат нужда от вентилация поради различни причини. Те могат да са свързани с липсата на свеж въздух и кислород или желанието за охлаждане.

Най-честата причина за проветряване обаче, в повечето случаи неосъзнато, е необходимостта да се отвежда възникнала в помещението въздушна влага. Нейните източници са многобройни: обитателите пораждат влага чрез дишане или изпотяване, сушене на пране, готвене, поливане на саксии с цветя, наличие на аквариум или санитарни водни площи и т.н. Всички тези изпарения всъщност са и носители на не дотам приятни миризми, които също стават причина за нуждата от проветряване.

Когато живеем в жилище със стари и не много добре уплътнени прозорци, чрез постоянния въздухообмен на тези прозорци всъщност се отвежда въздушната влага по естествен начин и колкото парадоксално да звучи, живеем в "здравословна среда", в която въздухът е винаги относително свеж. Цената, която плащаме за това, обаче е твърде висока: прозорците губят голямо количество топлина през зимата и пораждат течения около неплътните части.

Поради тази причина решаваме да заменим старите прозорци с по-качествени и по-добре уплътнени, за да се отървем от теченията и студените повърхности около тях. Като преодоляваме този проблем често пораждаме нов, който латентно винаги е съществувал, но изведнъж излиза наяве: естествената вентилация чрез неплътните прозорци е премахната и влагата започва да се задържа в помещенията.

В най-лошия случай през зимата се появява кондензна влага по студени, неизолирани стени или ъгли и има голяма вероятност за развитие на мухъл и плесен. Това явление всъщност е признак за добро качество на новата дограма и едновременно сигнал за недостатък на изолацията на стените, за наличие на студени повърхности.

Единствената възможност да се справим трайно с влагата е като приложим някаква мярка, която да вентилира помещенията, без да има необходимост човек да присъства постоянно, за да отваря и затваря прозорци или да използва скъпи вентилационни инсталации, които да изискват сериозна техническа поддръжка и управление.

Такава възможност дават специално разработени аксесоари и клапи, които още по време на производството на прозореца или като допълнително монтирани елементи позволяват чрез прекъсване на прозоречните уплътнения да навлиза умерено количество пресен въздух и при затворен прозорец. Предимствата на тези вентилационни елементи са, че количеството преминаващ въздух може да се настройва или по желание да се прекъсне изцяло, при необходимост даже да се филтрира, за да не навлиза прах в помещението.

По този начин "неканените гости" като прах, алергенен цветен прашец и насекоми, намиращи се във въздуха навън, остават извън стаята. Това изискване не може да ни бъде предложено от един отворен прозорец. Модерните прозорци осигуряват ефективна звукоизолация и се грижат за приятните условия на живот и работа, докато са затворени.

Вентилацията се осъществява и когато човек не присъства у дома или спи, така че и взломоустойчивостта да е гарантирана. По този начин ще решите потенциалните проблеми още при поръчката на новите прозорци чрез неголяма допълнителна инвестиция, която ще ви се отплати многократно.

Възможностите за такава прозоречна вентилация са най-разнообразни и зависят от избраната система дограма от ПВЦ, алуминий или стомана. Консултация със специалисти ще Ви помогне да намерите най-доброто решение за Вашия дом.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти