Как да организираме гардероба си - да почистим ненужното и да направим място за новото

Как да организираме гардероба си - да почистим ненужното и да направим място за новото
Снимка: Thinkstock

Понеделниците винаги идват прекалено бързо и ни сварват неподготвени. Може дори да се каже, че нивата на стрес са най-високи именни в началото на работната седмица в сравнение с останалите дни.

Често закъсняваме за работа, тъй като сме се успали. Започва се едно бързане и сякаш колкото повече се опитваме да стигнем навреме, толкова повече закъсняваме.

Част от проблема е невъзможността да си намерим нещо – очилата, ключовете, чорапите, любимата блуза и т.н.

Може би знаете, че добрата организация на гардероба ще ви помогне много по-лесно сутрин да се приготвяте за работа и да не закъснявате.

Със сигурност много от дамите страдат от парадокса, че уж гардеробът им е пълен, а нямат никога какво да облекат. Това също може да се дължи на факта, че просто дрехите ви не са добре подредени, а когато не виждате нещо, забравяте, че го имате и съответно не го носите.

Решението, разбира се, е основно подреждане на гардероба. Това е трудоемка задача, затова трябва да си освободите няколко часа, които да посветите специално на тази дейност.

Когато застанете пред гардероба, не изпитвайте страх от безпорядъка в него и не се отказвайте от смелата задача да въдворите ред.

Започнете бавно и спокойно, като първо извадите абсолютно всичко. Докато вадите дрехите, може да ги оглеждате, като преценявате още на момента дали искате да се разделите с тях или ще ги задържите.

Също така не хвърляйте безобразно дрехите от гардероба върху леглото, а се опитвайте да ги сортирате на купчини – нови, стари, ежедневни, за работа и т.н. По този начин после, когато дойде моментът с подреждането обратно, много по-лесно ще се справите.

Освен ако нямате наистина голям гардероб или цял килер, превърнат в стая за вашите дрехи, трябва да държите отделно зимни от летни дрехи. В противен случай само ще подмятате пуловери, докато търсите потници и бански.

Добре е да определите отделни места за блузи, панталони, поли, рокли, чорапи, бельо и т.н. Така ще знаете къде какво да търсите и ще си улесните живота.

Не се притеснявайте да изхвърляте! Всеки има любими дрехи и аксесоари, но не може да пазите всичко, което купувате. Освен това спокойно може да дарите дрехите, които вече не носите, но са запазени и чисти, на тези, които се нуждаят (а те никак не са малко...).

Не бъдете егоисти и не се привързвайте прекалено към вещите си, тъй като в един момент ще започнете да робувате на материалното. А и помислете от друг ъгъл – когато се освободите от нещо, правите място за ново, тоест – ако разкарате старите и ненужни пуловери, които вече са изживели живота си, ще имате повод да си купите нови!

Не подхождайте и с мисълта "това може някога да ми потрябва", освен ако не знаете точно кога ще е този момент. Ако не сте ползвали нещо два или три поредни сезона, то значи нямате нужда от него.

Всички тези правила важат и за аксесоарите.

Що се отнася до обувките, то първото правило е никога да не прибирате нечисти обувки! Когато скривате зимните ботуши или летните сандали, то първо ги почистете, а ако имат нужда, ги занесете на обущар за поправка. Така ще бъдете благодарни сами на себе си, когато отново дойде време да ги извадите от шкафа и да ги обуете пак.

И не забравяйте - най-важното е да поддържате изградения ред. Той едва ли ще се задържи много дълго, но все пак е добре да се постараете. Така следващото почистване на гардероба ще бъде сравнително по-лесно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти