Как да ограничим разхищението?

Как да ограничим разхищението?
Снимка: Thinkstock

Да взимаме благоприятни за околната среда решения винаги е било полезно, но сега ситуацията на планетата е критична. Живеем в дните, когато взимането на правилни решения не е просто "модерно", а значимо за оцеляването ни.

Според научни проучвания, проведени в Канада, средният тамошен изхвърля боклук, равняващ се около 600 пъти на неговото собствено тегло. Ако всички ние положим усилие да редуцираме количеството отпадъци, което изхвърляме ежедневно, наистина ще настъпи осезаема промяна.

Ето предложения за начини, които можете да опитате и да се уверите, че сте дали своя дан:

·         Не използвайте кухненска хартия. Помислете само колко средства ще спестите, ако прекратите употребата им. Заместете ги с попивателни кърпи и гъби.

·         Купувайте торби за многократна употреба и ги носете със себе си всеки ден. Икономически по-изгодно е, по-екологично е, освен това е толкова лесно – поставете една торбичка в колата си, една в чантата си и една на закачалката до входната врата.

·         Купувайте нещата в по-големи опаковки. Избягвайте да закупувате индивидуално опаковани стоки от магазина. Когато купувате тоалетна хартия, купете 8 или 16 в една опаковка, а не стандартните 4.

·         Сложете обяда си в кутия. А не в найлонов плик или торбичка. Ако използвате кутия за многократна употреба, която измивате след всяко ползване, ще спестите излишното изхвъляне на употребявана само веднъж торбичка. Не забравяйте да закупите пластмасови кутии за храна и за децата си.

·         Купете филтри за многократна употреба за своята кафе машина. Хартиените филтри са практични, но излишни. Защо просто не закупите един, който можете да ползвате няколко месеца? По-евтино е. И по-разумно. Минавайки през магазина, купете един и за офиса.

·         Направете си сами бележник. Всички вписваме важните неща в едни малки, закупени специално за целта, листчета. Много по-екологично и неразточително е да си направим сами такива. Никога не доизписвате тефтера си, никога децата ви не довършват тетрадките си в края на учебната година. Събирайте листите и после ги нарежете в най-удобната за вас форма.

·         Изпращайте електронни поздравителни картички. Не правете изключение дори за Коледа. Крайно време е да започнем да мислим модерно. Да подбереш, надпишеш и изпратиш електронен поздрав-картичка е толкова лично и специално, колкото да отидеш до пощата. Пести време и е един от начините да ограничите пилеенето на ресурси.

·         Купете си термо чаша. Вместо да купувате картонена чаша всеки ден на път за работа, просто инвестирайте еднократно в една термо чаша. Тя ще държи напитката ви дълго топла/студена.

·         Преминете на батерии, които се презареждат. Изхвърлете старите батерии в предвидените кошчета за това (в почти всеки голям магазин има такива) и закупете такива, които се презареждат. По-скъпи са, но са дългосрочна екоинвестиция.

·         Купувайте продукти с опаковки за многократна употреба. По-скъпи са, да, но после можете да използвате опаковките им. Например мелничка за черен пипер, за сол, стъклена бутилка за зехтин, соев сос и други. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти