Как да обезкостим и сготвим сьомга

Как да обезкостим и сготвим сьомга
Снимка: netinfo

Сьомгата попада в категория "деликатесни храни", но е толкова полезна и вкусна, че си заслужава напълно парите.

Тя е сред най-нискокалоричните и диетични риби, нискомаслена и богата на така необходимите за човешкия организъм полиненаситени мастни киселини, както и белтъчини, минерали и витамини.

Няма да сбъркате, ако превърнете сьомгата в незаменима част от вашето меню.

Рецептата за сьомга на тиган е невероятно лесна и бърза. Нужни са ви само няколко парчета от тази риба (количеството зависи от порциите, които искате да приготвите), зехтин, лимон, малко сол и черен пипер на вкус.

Първоначално обаче е много важно да проверите филето от сьомга за плаващи кости.

Те са малки и не са прикрепени към основния скелет на рибата и остават скрити, след като сьомгата е филетирана. Тъй като този тип кости трудно се виждат, най-добрият начин да ги намерите е чрез докосване.

Когато намерите кост, плъзнете ръката си под филето, точно под коста и натиснете леко нагоре за да се огъне филето и да покаже върха на коста.

Хванете края на костта с пинсета или с клещи и издърпайте бавно и внимателно докато я изтеглите напълно.

Повторете процедурата с всички намерени кости.

Тези кости са хлъзгави, така че имате нужда от инструмент с добро сцепление за да ги премахнете. Много производители на прибори за хранени и готварски принадлежности продават специални пинсети за рибни кости.

Ако обаче сте от хората, които не обичат чекмеджета, затрупани с многобройни специализирани "джаджи", чифт клещи от железарията ще ви свършат перфектно работа. Просто не забравяйте да ги почистите преди и след работа.

След като вече сте отстранили всякакъв вид кости от филето на рибата, може да преминете към готвенето.

Намажете със съвсем малко зехтин двете страни на сьомгата и я сложете в нагорещения тиган. Допълнителна мазнина не ви е необходима, тъй като самата риба ще отдели сос. Печете близо пет минути, като обръщате парчетата, за да се изпекат добре от всички страни.

Сервира се с няколко капки прясно изстискан лимонов сок. Чудесно допълнение към това блюдо е и чаша бяло вино.

Ето и 5 любопитни факти за сьомгата:

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти