Как да направим индонезийски батик

Как да направим индонезийски батик
Снимка: netinfo

Биляна Траянова

Изкуството на батика е внесено в Шри Ланка от холандските търговци. Различни находки показват, че този метод е бил използван в продължение на повече от 1000 години. 

Процесът е прост - първо дизайнът се очертава върху тъканта и определени части от него се покриват с разтопен восък. След това тя се потапя в растително багрило - частите от плата, които са защитени от восъка не абсорбират боята. Този процес може да се повтори толкова пъти, колкото цвята съдържа оригиналният дизайн. Когато восъкът се отстранява от тъканта с помощта на гореща вода, се показва светла картина на фона на оцветените участъци. 

Тъканите, създадени по метода батик, могат да се превърнат в уникални дрехи, калъфи за възглавници, покривки, паравани и картини. Истината е, че туристите са направо луди по тази техника! Сякаш днес това древно изкуство вълнува повече от всякога!

Батикът е с индонезийски произход, но може да има различен дизайн, според мястото, на което се създава и според крайната цел. Всички модели се правят върху бяла тъкан. В зависимост от дизайна и големината на произведението следват различни сесии на варене и рисуване.

Обичайно е да се използва смес от пчелен восък и парафин. Пчелният восък се просмуква в тъканта, а парафинът се напуква, което е характерно за батика. Където восъкът се е просмукал през тъканта, боята не може да проникне. Понякога се използват няколко цвята, с редица боядисвания, сушене и рисуване с восък.

Тънките восъчни линии се правят с “tjanting”, дървен инструмент с малка метална чаша в края, на която има малък чучур, от който восъкът се просмуква (но ние бихме пробвали и с фунийка, направена от метално фолио, чийто връх е отрязан, така че да пропуска тънка струя парафин). След последното боядисване, тъканта се затваря, за да изсъхне. След това се потапя в разтвор за разтваряне на восъка или се глади между хартиени кърпи (вестници), за да се абсорбира восъка и така се разкриват дълбоките и богати цветове и фини напукани линии, които дават екзотичния характер на батика.

Трябва да се прави разлика от оригинален батик и батик-принт. Процесът на индустриализация разчита на бързото производство на количества тъкани, намаляване на разходите за масово производство на модела многократно и затова се използва отпечатването на готови форми в стила на традиционния батик. Те са много по-евтини от рисувания на ръка.

Батикът се използва не само за облекло, но и за мебелиране, тежки завеси, покривки и домакински принадлежности. Техниките на батика се използват от известни художници, за създаването на батик картини, които красят много домове и офиси.

Да опитаме да си нарисуваме картина, която после да поставим в рамка на стената!

Необходими материали:

• Фантазия
• Бял памучен плат, като за начало не много тънък
Тjanting - малък дървен инструмент за рисуване на батик (може да се поръча в интернет)
• Текстилни багрила (може да опитате с естествени оцветители - билки и др.)
• Парафин и пчелен восък (обичайно в съотношение 50/50)
• Стар метален съд и котлон (най-удобно е с малък, подвижен котлон, за да можете да седите до него и лесно да се присягате, за да пълните tjanting-а си.

След това изпълнете стъпка по стъпка показаното във видеото ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти