Как да използваме компресите

Ако и това не помогне...
Снимка: Thinkstock

Компресът е най-разпространеното средство за лечение при удар, синини, главоболие и други неразположения. Но не всички, които го използват, знаят, че и тази безобидна на пръв поглед процедура има противопоказания и правила за изпълнение, пише "Здраве.bg".

* Най-разпространеният вид компрес е затоплящият, който има за цел да помогне за съхраняване на топлината в човешкото тяло. Той способства за разширяването на кръвоносните съдове, подобрява притока на кръв към кожата и към органите, разположени под мястото на компреса, така възпалителният процес постепенно преминава и болката изчезва.

* Превръзката може да се намокри с топла вода (често се използва и спирт, някакво алкохолно питие или лекарствен разтвор). Когато тя изсъхне, компресът трябва да се свали (обикновено след 6-10 часа). Преди да се постави нов компрес, кожата задължително се промива с топла вода, а върху затопленото място се налага суха превръзка.

* Ако топлината засилва болката, предизвикана от възпаление, компресът трябва веднага да се махне. Затоплящ компрес може да се прави например на гърдите при кашлица, в областта на шията при възпаление на лимфните възли и около ушите – при отит.

* При висока температура се използват физическите методи на охлаждане – болният се намазва с вода или оцет - с изпаряването на течностите температурата се понижава. Това може да се постигне и с всеки продукт, изваден от фризера и обвит в кърпа, който след това се поставя върху болното място.

* За да се разсеят възпалителните огнища или такива при мигрени, предизвикани от спазми на главния мозък, колики (чревни и бъбречни), болки в ставите и при неврити се прилагат горещи компреси. Под въздействието на топлината се извършва прилив на кръв, имащ болкоуспокояващ ефект.

* Намокрете кърпа с гореща вода, изцедете я добре и я сложете на болното място. Върху нея можете да поставите грейка или вълнена материя. Сменяйте компреса на всеки 10-15 минути.

* Компреси не трябва да се правят при кожни и сърдечносъдови заболявания, атеросклероза, тромбофлебит, варикозно разширение на вените, туберкулоза в активна фаза и други инфекциозни заболявания.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол