Как да изолираме студа далеч от дома ни

Как да изолираме студа далеч от дома ни
Снимка: netinfo

Високоизолираната дограма безспорно повишава комфорта у дома. Една от най-важните характеристики при избора на дограма е нейната способност да задържа топлината в помещението през студените месеци на годината, които предстоят. Това се постига по два основни начина:

* Първият е като осигурим плътност на прозореца, за да няма неконтролирани течения отвътре навън. Това предполага избор на качествен профил, който да е стабилен и да не се огъва или измята във времето, както и добър обков, който да притиска крилото надеждно към касата на прозореца.

* Вторият начин е изборът на профилни системи, които са високо изолирани, така че топлопреминаването през прозореца да се ограничи до минимум. За тази цел профилната система се избира според коефициента на топлопреминаване, който се нарича "Uf" и се измерва в [W/m2K], което не значи нищо друго освен колко вата топлинна енергия преминават през един квадратен метър конструкция при определена температурна разлика отвън и отвътре. Колкото е по-малък коефициентът, толкова по-минимални загуби на топлина ще има.

При пластмасовите профили добрият коефициент на топлопреминаване се постига чрез увеличаване на въздушните камери в профила, понякога запълнени със специален изолационен материал, както и от самия материал ПВЦ, който е лош проводник на топлина.

При алуминиевите профилни системи изолацията се постига чрез така нареченото "термично прекъсване" на профила, което разделя профила на две алуминиеви половинки, които са обединени в общ профил чрез изолатори помежду им. Колкото са по-големи изолаторите и колкото повече въздушни камери образуват самите профили, толкова по-добър коефициент на топлопреминаване "Uf" ще бъде постигнат.

Изборът на нисък коефициент "Uf" е от съществено значение за комфорта у дома. При профилна система с добър коефициент "Uf" повърхностната температура на профила ще бъде по-висока, което намалява възможността да се образува конденз върху профилите, следователно и появата на мухъл и конденз по периферията на прозореца. Също така трябва да се има предвид, че около студени повърхности се зараждат въздушни конвекционни течения, които могат значително да нарушат комфорта на обитаване, дори при достатъчно висока температура в помещението.

Добре изолираната дограма е от голямо значение за домашния уют. Следващата тема ще посветим на "Ролята на вентилацията" и ще ви представим и другите важни характеристики, по които да изберете дограмата, която ще ви гарантира комфорта вкъщи.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти