Как да изберем най-подходящата дограма

Как да изберем най-подходящата дограма
Снимка: netinfo

Оказва се, че именно преходните сезони като пролетта и есента са най-удачни за поставяне на дограма, тъй като при липсата на екстремни температури, прозорецът няма да претърпи прекалено големи разширения или свивания, които биха се получили през лятото и зимата.

Закупуването на подходяща дограма е дългосрочна инвестиция и не бива приоритет номер едно да е непременно ниската цена.

Размерът на вложението зависи от производителя, броя на отваряемите крила на прозорците, начина, по който се отварят, вида на стъклопакета, дори и цвета на профила.

Трябва да сме наясно, че смяната на дограмата не е каприз. Непрекъснатото увеличение на цените за отопление изисква от нас да се стремим към енергоефективност. Един от начините за спестяване на енергия е изборът на модерните дограми от профили и стъклопакет. Логично следва и да си зададем въпроса:

Каква е разликата между дограма и стъклопакет?

* Дограмата и стъклопакетът са две различни понятия и е нужно ясно да се разграничават от потребителите. Дограмата заема 10-20% от площта на прозореца, останалото е стъкло.

* Стъклопакетите представляват две или три стъкла, съединени на определено разстояние едно от друго чрез дистанциращ профил. Обикновено това разстояние е 14-16 мм. Въздухът, останал между тях, е предварително изсушен и херметически затворен. С цел, постигане на по-добри топлоизолационни качества, вместо въздух се използват инертни газове като аргон и криптон.

* Броят на камерите (3, 5 или 8) в профила определя неговата топлопроводимост – колкото повече са камерите, толкова по-малки ще бъдат загубите на топлина.

Съществена и основна стъпка при поставянето на дограма е да знаем какво да попитаме специалиста или фирмата, която ще я сглоби за нас, а ето ги и нашите препоръки.

* Много е важно да имате поне малка идея къде искате да разположите прозорци (ако сте в начален стадий на строеж на жилище) и как си представяте да се отварят те, за да може с ваша помощ специалистът да ви даде една по-целенасочена консултация с най-правилното за вас решение.

* Като говорим за стъклопакета - задължително изберете такъв с нискоемисийно стъкло (заради неговата топлоизолационност, два пъти по-добра от обикновения стъклопакет и способността му да пропуска слънчевата енергия отвън, но да възпрепятства излизането на топлина навън от помещението).

* Изисквайте гаранция за качество от производителя, защото лошо изработена дограма в повечето случаи не може да се ремонтира, а подлежи на пълна смяна.

* Поискайте чертежи на предлагания продукт и начина на монтаж, преди да сключите договор.

* Настоявайте за качествен монтаж с дюбели към стената от всички страни и идеално запълване на фугата между стената и касата, което ще осигури и по-надеждна шумоизолация и ще предотврати нежеланите течове.

* Изисквайте монтаж с повдигане на дограмата от долната страна с така наречения "транспортен профил", към който да се монтира подпрозоречна пола с достатъчен наклон.

* Очаквайте следващия ни материал, в който ще разкрием "Предимствата и недостатъците на алуминиевата и PVC дограма + препоръки за спестяване на енергия".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти