Как да избегнем мухъла и конденза

Как да избегнем мухъла и конденза
Снимка: netinfo

Какви са причините за образуване на конденз и мухъл по дограмата?
Лошият монтаж и изолация, наличие на перваз, ниско качество на дограмата и стъклото са всички основни фактори, водещи до този проблем. Кондензна влага се появява на места, където влажен въздух се допира до студени повърхности. Вътрешният въздух в сградите се насища с влага поради по-високата температура в жилищата през зимата спрямо външния въздух. Причина са битови дейности в санитарните помещения и кухнята, изсушаване на пране, стайни растения, аквариуми, дишане на обитателите и т.н. Като правило може да се приеме, че най-студените повърхности в помещенията са стъклата и рамките на дограмата, както и връзката на дограмата със стената. Следователно това са местата, които са най-уязвими за отлагане на кондензна влага.

От какво се влияе мухълът и кондензът - зависят ли те от вида на дограмата?
За да предотвратим поява на конденз, трябва да се погрижим повърхностната температура по стъклото, рамката на дограмата и връзките със стените да са топли. Не е от значение дали дограмата ще бъде от PVC или от алуминий, важно е избраната профилна система да бъде с възможно по-нисък коефициент на топлопреминаване (Uf) – измерен в W/m2K (Ват/метър квадратен по Келвин), нискоемисионно стъкло (или придобилото популярност т.нар. "K"-стъкло) и безупречен монтаж на дограмата с "обръщане" на топлоизолацията отвън към дограмата. При PVC дограмата увеличеният брой на камери в профила обикновено е признак за подобрен коефициент на топлопреминаване (Uf). При алуминиевите профили това зависи от размера на изолаторите (термичното прекъсване) на профила.

Когато климатът е по-влажен, каква дограма като вид да изберем?
При влажен климат е от особено значение дограмата да бъде с много добра топлинна изолация, като в допълнение трябва да се вземат мерки за добра вентилация на помещението, за да може влагата надеждно да се извежда от помещението. Поставянето на радиатор под прозорците подпомага значително този процес чрез конвекция на топъл въздух, който да изсушава и нагрява застрашените от конденз техни повърхности.

Как да избегнем мухъла и конденза и да го премахнем, когато вече е наличен?
Понякога се появява конденз и мухъл по стените, след като сме сменили старата дограма с нова и по-качествена. Причината е в по-доброто уплътняване на новите прозорци. Това е признак за тяхното качество, защото предотвратяват естествената вентилация, характерна за старите неплътни прозорци, които заедно с топлината са отвеждали и влагата от помещението. Това може да се избегне, ако заедно със смяната на прозореца изолираме и външните стени, така че и те да станат по-топли. Осигуряване на достатъчна вентилация (проветрение) също е необходимо, било то естествена или принудителна.

Понякога причината за мухъл е и лошата връзка на дограмата със стената. Тази зона трябва да се изпълни внимателно и качествено, за да не останат фуги и отвори, през които се просмуква студен въздух. Ако има дефекти, следва да се вземат мерки за нейното подобрение и допълнително уплътняване.

Ако въпреки горните мерки, се появява конденз и мухъл по профилите или стъклото на дограмата, то тогава за съжаление няма ефективна мярка за подобрение на ситуацията освен подмяна на прозореца с нов и по-качествен.

* Очаквайте следващата ни тема - "Коя дограма за какво помещение е подходяща?"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти