Как да бъдем енергонезависими

Как да бъдем енергонезависими
Снимка: netinfo

Бъдещето изглежда белязано от необратимо нарастващи цени на енергията, която ползваме във всички сфери на нашия живот. Около 40% от изразходваната енергия днес се дължи на сградите.

Решението за клиента, който иска да бъде независим от външни доставчици, е възможността да оборудва своя дом със соларни системи за електричество и топла вода. Ще ви запознаем с качествата на тези соларни системи.

Фотоволтаична инсталация
Фотоволтаичните панели от кристални или аморфни силициеви клетки служат за добиване на електричество. Произведената от тях електрическа енергия в стандартния случай се включва към общата електропреносна мрежа, като количеството доставена енергия се измерва с отделен електромер и се заплаща на определена тарифа за зелена енергия като доход на собственика на инсталацията.

Собственото енергийно потребление се покрива с връзка отново към общата електропреносна мрежа, като изразходваната енергия за собствени нужди се отчита със стандартен електромер и се заплаща по тарифата на доставчика. Поради по-високата тарифа за зелена енергия, собственикът на инсталацията е на печалба и си изплаща инвестицията за срок, който трябва да се определи според ефективността на панелите.

Има възможност инсталацията да се изпълни като "островна" и произведената енергия да се съхранява в акумулатори, като по този начин собственикът е напълно независим не само от доставчиците, но дори и от налична електропреносна мрежа. Този вариант се препоръчва в случай, че сградата е на отдалечено място и няма връзка към съществуваща електропреносна мрежа.

Инсталация за топла вода
Панелите за топла вода се отличават с висок коефициент на полезно действие, което означава, че превръщат по-голяма част от слънчевата енергия в топлина. Това предопределя значително по-бързата възвръщаемост на вложената инвестиция в сравнение с фотоволтаичните панели.

Топлата вода може да се използва както за битови нужди, така и за подпомагане на отоплителната инсталация. Принципното изграждане на инсталацията става като "островно" изпълнение, тоест акумулираната в бойлера топла вода се използва изцяло за собствени нужди и не захранва обща водопреносна мрежа.

Общи принципи на панелите за топла вода и електричество
И двата типа соларни инсталации черпят своята енергия от слънцето. Поради тази причина ориентацията на панелите има решаващо значение за тяхната ефективност и следователно за техния срок на възвръщаемост на вложената инвестиция. Оптималната ориентация на панелите е с южно изложение и с наклон към небето. Разработени са различни системи за монтаж, като най-често се прилага монтажна схема върху наклонен или плосък покрив, но е възможно да се монтира и върху вертикални стени.

Разположението на парцела и архитектурата на сградата най-често предопределят възможното положение на панелите и тяхната ефективност. Важен критерий за проектирането на соларни системи е предварителната оценка за необходимата вградена мощност на инсталацията, тоест колко топла вода се предвижда за консумация и следователно да се определи броя на панелите, които са необходими за покриване на нуждите.

* Консултирайте се със специалисти, за да ви бъде направен точен анализ на тези изходни данни и да бъде разработен проект, който да удовлетворява личните ви нужди.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти