Да изберем дограма според помещението или жилището

Да изберем дограма според помещението или жилището
Снимка: netinfo

Има достатъчно много въпроси, свързани с избора на дограмата в нашия дом. Вече поговорихме за разликите между алуминиевата и PVC дограма, а сега ще разберем как да съобразим дограмата според типа помещение, фасада или жилище, където ще я поставим.

С цел да улесним вашия избор, ще се опитаме да отговорим на най-често задаваните въпроси.

Пластмасова, алуминиева, дървена или стоманена?
* Пластмасовата (PVC или ПВЦ) дограма във времето излиза най-евтина като инвестиция поради цена и минимална поддръжка. Качествената пластмасова дограма може да се запази в идеален вид десетилетия напред, ако не я замените преди това със следващо по-усъвършенствано поколение дограма. Ако не искаме да е бяла, то изборът на фолио е достатъчно богат – например дървесна имитация или друг цвят, но това вече е въпрос на вкус и естетика.

Проблем при този вид дограма са ограниченията, давани от системните доставчици по отношение на размери на прозорците и тегла на отваряемите елементи в тях. Бъдете съобразителни с предлаганите ви оферти. Обърнете особено внимание на най-важната част от описаната в офертата дограма: вид и точки на заключване на обкова, както и вид на използваната армировка в профилите. Не подценявайте вида на монтажа – брой дюбели или "котви", детайл на оформянето на периметъра около прозореца.

* Алуминиевата дограма е подходяща при жилища с модерен дизайн и в случай на големи остъклени елементи. Поддръжка почти не се налага, стига да е направена качествено от добра система и утвърден производител. В цветово отношение тук ограничения няма. Също така желанията на архитектите относно големина и вид на отваряне почти винаги се удовлетворяват. Понякога изборът на такава дограма е въпрос най-вече на престиж и възможности.

* Дървената дограма от гледна точка на естетиката е най-удачен избор, но имайте предвид постоянните разходи във времето относно поддръжката й (шлайфане, импрегниране, лакиране), както и неудобствата, свързани с майстори.

* Стоманената дограма се явява като дограма за ценители, що се отнася до приложението й за жилища. Цената й е чувствително по-висока в сравнение с добрите алуминиеви и пластмасови дограми на пазара. В някои случаи стоманената дограма остава без алтернатива – защото е неръждаема и е подходяща за огромни витрини и много тежки отваряеми елементи.

Топлоизолираща или "студена" дограма?
Тук важи правилото: дограма, която прегражда отопляемо помещение, задължително трябва да е топлоизолираща. Такива са всички пластмасови и дървени системи, както и алуминиевите и стоманени дограми с т.нар. "прекъснат термомост".

Фасадна система или прозоречна?
Ако имате остъклени елементи от жилището си като зимна градина, балкон, високи елементи с етажна или двуетажна височина или остъклен покрив, то решението за избор на вид дограма е еднозначно – система за фасадно остъкляване. Такива системи обикновено са алуминиеви или стоманени. Всички опити за остъкляване на пространствени форми тип "зимна градина" (в повечето случаи открити тераси) със системи за прозорци са неудачни и често създават проблеми като течове, скърцане, недобро уплътнение и др. Имайте предвид, че пластмасовата дограма е предвидена само за изработка на прозорци и врати с неголеми размери, както и на плъзгащи елементи.

Вид на отварянето – стандартни прозорци, "плъзгане" или тип "хармоника"?
Най-голямо приложение в жилищните помещения намират нормалните отваряеми елементи. Те могат да се отварят по долната си ос и/или вертикална (странична) ос. В професионалните среди тези отваряния се наричат: едноплоскостно хоризонтално (тип "клапа"), едноплоскостно вертикално и двуплоскостно (отваряне и по двете оси). Също така според вида на отваряемите елементи в тях, прозорците се делят на еднокрили или двукрили. Двукрилите прозорци са подходящи, когато ширината на отвора е много голяма или ако се търси характерен растер на дограмата отвън или отвътре.

Отваряемите елементи тип "плъзгане" или "хармоника" се използват обикновено като врати, като осигуряват голям светъл отвор – частичен при плъзгащите системи или пълен при типа "хармоника". Тези елементи се използват, когато желанието е да се създаде усещане за по-голямо пространство или осигуряване на по-голяма площ на помещението. Въпросните елементи допускат в жилището много повече светлина, но също така и енергия. Напълно подходящо е приложението им в партерните етажи или като част от зимната градина от нашия дом. В последните години модерната архитектура на еднофамилните жилищни сгради не минава без тях.

* Като заключение можем да кажем, че изборът на подходяща дограма е в голяма степен и субективен, но все пак е важно да се вслушаме и в мнението на специалистите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти