Наръчник за спасение от празничното преяждане

Наръчник за спасение от празничното преяждане
Снимка: Thinkstock

Бъдни вечер и Коледа ще са при нас буквално след броени часове, а с тях какво идва? Разбира се, че пълните чинии, отрупаните маси и ние, готови, да седнем и да не станем от масата чак до Ивановден!

Хайде, хайде, не се правете, че не сте такива – колкото и да внимавате в приема на храна по празниците, то просто няма да е празник, ако не изядем три вместо две парчета тиквеник, ако не злоупотребим тежко със сармите и ако не изровим и изядем цялата коледна погача в търсенето на заветната паричка.

Няма какво да се залъгваме – че ще преяждаме е ясно и ако сме разумни, ще се подготвим за последващия дискомфорт отсега, така че да не ни свари подутият корем и тежестта в стомаха изненадващо.

Все пак, апелираме към тези от вас, които имат повече самоконтрол и здрав разум – не посягайте към шеста сарма, ако още на третата сте се почувствали сити. Хлябът и утре ще е хубав и вкусен – няма нужда да го изяждате целия на Бъдни вечер!

Не забравяйте, че в следващите празнични дни също се обикаля по приятели и роднини, и те също ще са сготвили, и ще трябва и там да хапнете – оставете си малко място, някъде между чушките, купичките с ошав и тиквеника! Ако не друго, помислете за това как се чувствате всеки път, когато преядете тежко – боли ви корем, пуфтите, чувствате се отвратително и въобще... това празници ли са или някакъв маратон по надяждане?

За всички останали, които се поддават лесно на изкушенията, ето някои проверени методи за справяне с тежестта от преяждането.

g
Снимка: Thinkstock

Усетите ли се позаситени – спрете тъпченето веднага! Препоръчително е да не ядете нищо в следващите часове, ако трябва вземете си и храносмилателни ензими, за за подпомогнете процеса по разграждане на хранителните вещества (които са килограми!).

Ако възнамерявате да преяждате, спестете си обилното хранене в деня преди и след голямото ядене. Тоест, на целия 24-ти декември бъдете на нещо леко – хапнете кисело мляко, пийте вода и не товарете храносмилателната си система допълнително.

Същото се отнася и за следващите празнични дни – всеки път, когато ви се отвори възможност да НЕ ядете, направете го. Ако по традиция закусвате – този път пропуснете. Оставете стомаха да почива. Никой не е умрял от глад, защото не е закусил на 25-ти декември, между вакханалията от Бъдни вечер и коледното прасе.

g
Снимка: Thinkstock

Ако все пак вече усещате дискомфорт в стомаха, заради прекомерна употреба на алкохол и храна (комбинацията между двете е особено тежка за преодоляване), потърсете помощ в природните средства.

Опитайте да успокоите раздразнения стомах с чай от мента, която подпомага храносмилането и облекчава. Използвайте щедро босилек за подправка на салати, ястия и сосове. Тази ароматна билка помага при спазми, газове и подут корем. А малко настърган джинджифил, запарен като чай, ще намали мъките ви от киселините след преяждане. Ако сте предвидливи, можете дори да изпиете чаша джинджифилов чай половин час, преди да се разположите удобно на поредната трапеза, или направо да го пиете ежедневно до края на празниците. Това лютиво коренче подобрява храносмилателните процеси.

g
Снимка: Thinkstock

Друг вариант за спасение след преяждане и препиване е хомеопатичното лекарство Нукс вомика D6 – най-популярното хомеопатично средство за овладяване на неразположенията, след като сме се опитали да глътнем коледната маса заедно със столовете, и сме полели всичко с три литра вино. Ако възнамерявате така да прекарате вечерта, най-добре изпийте превантивно една доза (5-10 глобули преди вечеря) и още една – сутринта. Препоръчителният прием на Нукс вомика D6: е 4 пъти дневно по 1 доза (5-10 глобули).

За по-добър ефект комбинирайте Нукс вомика D6 с Шуслерова сол №10 натриев сулфат (идеална при остри оплаквания от махмурлук и храносмилателни смущения след преяждане). Взимайте по 1 таблетка на всеки час до настъпване на подобрение и през това време НЕ яжте сарми и баници!

При киселини и усещане за тежест след ядене можете също така да разтворите 5-10 таблетки от Шуслерова сол №9 натриев фосфат в гореща вода и да изпиете течността бавно и на малки глътки.

g
Снимка: Thinkstock

След празниците, когато вече наистина се мразите за това, което сте си причинили, може да съчетаете тези две Шуслерови соли със сол №6 в един по-продължителен, няколкоседмичен курс на детоксикация. Те ще ви помогнат да изчистите горкия си черен дроб, а с него – и целия организъм. Комбинацията помага и за разграждане на мазнините, които са се понатрупали тук-таме вследствие на празничното ядене.

Схемата на прием на тази комбинация е по 3 таблетки от всяка сол със следното разпределение: сутрин - №10, на обяд - №6, и вечер - №9.

А сега ви пожелаваме весели празници, силен черен дроб, яка жлъчка и стабилен панкреас! И напомняме отново – храна ще има и през Новата година, така че – не се опитвайте да изядете всичко, което ви попадне пред очите през следващите дни. Бъдете здрави и... леко гладни!

g
Снимка: Thinkstock

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти