Създадено за Femarelle

Менопаузата не е болест, а етап от живота, с който вече можем да се справим

Менопаузата не е болест, а етап от живота, с който вече можем да се справим
Снимка: iStock/Getty Images

Горещи вълни, внезапни флуктуации в кръвното налягане, повишаване на теглото, намаляване на костната плътност, безсъние и прекалена емоционалност – това са само част от симптомите, съпровождащи периода на навлизане в менопауза, известен като перименопауза („предменопауза“). Разбира се, не всички жени изпитват цялата палитра от промени, но повече или по-малко те са част от този дълъг процес, който понякога отнема и 10 години.

Според д-р Милкана Щерева първите признаци почти винаги са така наречените „топли вълни“. Тя е акушер-гинеколог с повече от 20 години опит. След придобиване на своята специалност практикува в редица медицински центрове в София и в ПСАГБАЛ „Света София“. През 2008 г. открива свой медицински кабинет АГ „Надежда“ в София. Към момента е част и от екипа специалисти на МЦ Лора София, а наскоро бе гост на онлайн събитието Фемарел кафе на тема „Да поговорим открито за менопаузата“. 

femarelle.bg
Снимка:

Там тя разказа, че първите признаци на менопаузата водят до раздразнителност и безсъние. Към тях се добавят и промените в кожата, която става отпусната и нееластична, както и епизодите на депресивните състояния, които стават по-чести.

Според нея жените не трябва да подценяват симптомите на този съвършено естествен период от живота им, а напротив – редно е да обърнат внимание както на физическото, така и на психическото си състояние. Един от страничните ефекти на менопаузата например е безсънието и когато жената не се наспива качествено, тя е уморена, раздразнителна, а понякога дори и неадекватна.

„Това се отразява на работния процес, на отношенията ѝ с колеги и вкъщи“, обяснява още д-р Щерева и допълва, че последствията има и по отношение на кръвното налягане, теглото и костната маса, която намалява.

За съжаление, когато се изпусне моментът, в който може да се започне работа по поддръжка на костите, ставите и кожата, след това връщането на предишното им добро състояние е много по-трудно. Според д-р Щерева първото нещо, което жените трябва да направят, е да се погрижат за двигателната си активност и да предприемат мерки за повишаването ѝ. Дали ще е под формата на разходки, тичане в парка, танци или фитнес, това е въпрос на предпочитания. Важното е да има активност и жената да се чувства добре с това, което е избрала да спортува, което пък ще даде положително отражение и върху сърдечно-съдовата система и опорно-двигателния апарат.

Много жени, които са в перименопауза, предпочитат да започнат прием на хормонозаместителна терапия, но според д-р Щерева това не е панацея, нито пък може да бъде решение, взето с лека ръка.

Предписването на хормонозаместителна терапия трябва да се извърши след щателно изследване на жената за злокачествени заболявания, както и изисква ангажимент от нейна страна да посещава редовно акушер-гинеколога си за рутинни прегледи – нещо, което много жени не правят.

За много дами по-добрият избор е прием на алтернативни препарати, които не водят със себе си подобни рискове. Едни от най-предпочитаните от лекарите са нехормоналните препарати Femarelle в три разновидности, които подкрепят жените, преминаващи през тези естествени периоди – синият Femarelle® Rejuvenate за перименопаузата, когато искаме да поддържаме кожата красива и млада, розовият Femarelle® Recharge за менопаузата, когато ни измъчват типичните симптоми като горещи вълни и оранжевият Femarelle® Unstoppable за постменопаузата, когато е изключително важно здравето на костите.

И трите продукта включват в състава си патентован дериват от ферментирала соя (DT56a), както и комплекс от витамини и минерали, които подкрепят женското здраве в трите различни етапа.

Д-р Щерева успокои жените, които изпитват притеснения относно употребата на продукти със соя заради опасност от повишаване на теглото, като разясни, че перименопаузата и същинската менопауза са периоди на забавяне на метаболизма, докато съставките във Femarelle влияят по обратния начин на обмяната на веществата и я забързват. Освен това соята, вложена в продукта, не е ГМО и е с произход от Канада. По думите ѝ много жени споделят, че са намалили теглото си след няколкомесечна употреба на някой от трите продукта.

Разбира се, употребата на всеки един от препаратите трябва да е поне в продължение на 6 месеца, за да има дългосрочен ефект, но жените могат да очакват първите положителни усещания от Femarelle още между 2 и 4 седмица от започването на продукта, каза още д-р Щерева. Един от позитивните ефекти от препарата е и повишаването на либидото на жените, което е естествено следствие от това, че тя е спокойна, наспива се качествено и изпитва общо чувство на благоразположение.

Тя препоръча на жените и винаги да обръщат внимание и на проблема с костната плътност, въпреки че често се тревожат повече от останалите си симптоми – безсъние, повишено тегло, липса на концентрация. Важна е грижата за здравето, а това важи за всеки един период от живота на жената.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти