Създадено за Femannose

Цистит: Полезни съвети и ефективно лечение

Цистит: Полезни съвети и ефективно лечение
Снимка: iStock/Getty Images

Цистит. Дори името му е неприятно за произнасяне, защото прави силна асоциация с онова неприятно чувство на спазъм и парене ниско долу, придружено с остра нужда да отидеш до тоалетната точно след като си излязла от там.

Не го пожелаваме на никого, но знаем, че почти всички жени поне веднъж в живота са изпитали тази неприятна уринарна инфекция. Какво да се прави - такова е устройството на жената, че ние сме много по-склонни към развитие на такъв тип бактериални инфекции, причинени най-често от Е-коли (Ешерихия коли).

Циститът е чест гост в студеното време, защото пием по-малко вода и повече дразнещи напитки като кафе и алкохол, но не ни пропуска и през лятото, защото тогава често сме с мокри бански и в досег с вода с различни дразнещи съставки - от морска сол до хлор. Какво можем да направим, за да си спестим изцяло цистита или да намалим до минимум неприятните симптоми, докато се лекуваме от него?

Препоръчваме ви няколко изпитани метода:

Предотвратяване на развитието на бактериите

Настоящата терапия от първа линия за лечение на цистит е прилагането на антибиотици. Въпреки това много бактерии са резистентни и могат да доведат до повторна поява на инфекцията.

Снимка: Femannose

Продуктът Femannose N* e медицинско изделие за лечение и профилактика на цистит и други неусложнени инфекции на долните пикочни пътища. Съдържа D-маноза, подразновидност на глюкозата, която в малки количества се открива в човешкото тяло и в различни растения и плодове в природата.

Спомнете си от уроците по биология картинката на бактерия с реснички. С тези реснички, наричат се фимбрии, Ешерихия колите се захващат за стената на пикочния мехур и в пикочните пътища и така причиняват възпаление – цистит.

D-манозата полепва по власинките на Ешерихия коли и им пречи да се закрепят за стената на пикочния мехур. В резултат на това бактериите се изхвърлят от тялото с потока на урината. Звучи ни много ефективно.

Именно като първа стъпка в лечението на цистит вече можем да направим с Femannose N. Продуктът е водещ в Европа, N1 в Швейцария и Франция, N2 в Германия, Австрия и Белгия,* а вече е и в българските аптеки.

*Източник: IQVIA sell-out RSP Jan 23

Лечението с Femannose N не замества антибиотика, а може да се приложи заедно с него в синергия, както и за профилактика, така че да нямаме отново болка, парене, спешност за ходене до тоалетна.

Пийте достатъчно вода

Бъбреците и целият уринарен тракт не спират денонощната си работа по преработване и изхвърляне на отпадъчните продукти от нашия организъм. Редовното хидратиране насърчава ходенето до тоалетната и помага за „почистването“ на уретрата и пикочния мехур.

Поддържайте оптимална хигиена

Обърнете внимание, не казваме стриктна, нито минимална, а оптимална - това е златната среда. Използването на агресивни сапуни и гелове могат да навредят на флората, а прекомерната хигиена е също толкова вредна за бактериалния баланс, колкото и недостатъчната такава. Затова препоръката е  да избираме сапуни с меко pH и без антисептици.

Цистит на медения месец

Посткоиталният цистит или още цистита на медения месец е често срещан. Препоръчваме няколко стъпки, за да се избегне развитието на уринарни инфекции след правене на любов:

  1. Пийте минимум 1,5 л вода всеки ден
  2. Използвайте лубрикант на водна основа, който спазва физиологичното pH на вулвовагиналната лигавица, за да избегнете дразнене на тези лигавици, особено в случаи на вагинална сухота
  3. Уринирайте максимум 15 минути след всеки полов акт. Това помага за изхвърлянето на бактериите, които са навлезли в уретрата
  4. Винаги избърсвайте отпред назад, за да избегнете пренасянето на чревни бактерии (основни виновници за инфекции на пикочните пътища) в уретрата.
  5. Избягвайте спермицидите поради въздействието им върху защитната вагинална микробиота. Те могат да стимулират цистит

Хранене при цистит

Някои храни и напитки е добре да се избягват, т.к. влошават симптомите. Такива са всички сладки и пикантни храни, газираните напитки, минералните води, кафе.

Снимка: Femannose

Бърза реакция още при първите симптоми

Вземете мерки и потърсете лекар още при първите симптоми. Циститът бързо може да се развие, да вдигнете температура, да имате кръв в урината или инфекцията да премине и към бъбреците. Потърсете личния лекар, след това уролог, за да ви назначат лечение. Не отлагайте, защото циститът е упорит и влошава значимо качеството ни на живот, когато стане хроничен.

Femannose N е медицинско изделие. Преди употреба прочетете указанията. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти