Ако настроението ви е скапано, обърнете се към... втория си мозък!

стомах
Снимка: Thinkstock

Ако някой някога ви каже, че настроението ви зависи... от червата, които са „втория човешки мозък”, почти сигурно е, че ще му кажете, че е луд и трябва да отиде да си прегледа главата.

Какви черва, какъв втори мозък, какви пет лева, ще отвърнете – настроението ми е скапано, защото главата непрекъснато ме боли, подува ми се стомахът и всички ме дразнят непоносимо!

А и това ПМС, което ми се стоварва всеки месец и ме кара да се зъбя на всеки, когото срещна – от котарака вкъщи до нещастните, непознати хора по улиците! С червата си ли да се извинявам на всички?

стомах
Снимка: Thinkstock

Ами, да, наистина звучи малко конспиративно и странно, но с риск да ни метнете чиния в пристъп на нервност, сме длъжни да кажем, че и настроението, и имунитетът ни до голяма степен зависят от състоянието на храносмилателната ни система. И по-точно, ако червата ни се чувстват добре, и ние ще сме добре – това е обяснението на холистичната медицина накратко.

По-детайлно нещата изглеждат така. Над 80% от имунните ни клетки се намират в чревната лигавица. Не в ушите, не в носа и със сигурност не в бъбреците. Същата тази лигавица обаче има и друга задача, освен да се изживява като хазяйка на имунни клетки – от нея зависи пълноценното усвояване на хранителните вещества.

Освен това, нашите емоции и психичното ни благополучие пряко зависят от състоянието на червата или от т. нар. гастро-ентеро нервна система, позната още като „втори мозък”, която комуникира с мозъка и му въздейства.

И точно тук започват проблемите ни… Ако е нарушено равновесието между „добрите” и „лошите” бактерии в стомашно-чревния тракт, ставаме депресивни, кисели, сръдливи и нервни - тоест, непоносими за себе си и околните.

А ако чревната лигавица е възпалена или има микропукнатини (като дупките по улиците, но, Слава богу, много по-малки) – състояние, известно като „пропускливо черво“ - вредните и отпадни продукти от смляната храна не се отделят по естествения си път (който знаете накъде води), а вместо това попадат в кръвоносната система, под формата на токсини и лоши бактерии.

стомах
Снимка: Thinkstock

А последното нещо, което бихте искали да плува из кръвта ви, са орди от хищни бактерии и токсични отпадъци! Точно така разсъждава и имунната ви система, която веднага започва да произвежда антитела, за да се бори с нашествениците.

И въпреки че вие не виждате епохалните боеве, водещи се на територията на организма ви, резултатите много често може да ви подсетят, че у вас бушува битка между доброто и злото – буквално!

Много често тази битка манифестира в следните оплаквания: претоварен черен дроб, алергии, подут стомах, мигренозни състояния и какви ли не други неприятни оплаквания, които ви вгорчават живота и ви късат нервите денонощно!

стомах
Снимка: Thinkstock

И все пак какво кара лигавицата да се възпалява и да получава пукнатини? Защо не може поне тя да не ни създава проблеми в този живот?? Ами, с ТОЗИ начин на живот, който масово водим в днешно време, си е цяло чудо, че въобще имаме чревна лигавица. Помислете си за стреса, в който съществувате целогодишно, хвърлете един поглед на така наречената храна, която слагате в уста и оттам – в стомаха си.

Дали вафлите и продуктите в шушкащи пликчета са нещо, което би зарадвало която и да било лигавица? Дали цигарите и кафето на гладно могат да бъдат наречени еликсир на здравето? Към това прибавете и липсата на движение, както и склонността ни да ядем храни, неприсъщи за националната ни кухня.

Прабаба ви дали някога е яла синьо сирене?? Съмняваме се, че дори го е опитвала и един път в стогодишния си живот и още по-силно се съмняваме, че някога се е оплаквала от паник атаки, сърцебиене и алергия към глутен, лактоза и инсулинова резистентност! Ние за такава прабаба не сме чували.

О, и още нещо – лекарствата. В днешно време възможностите са такива, че каквото лекарство ни се е приискало, това сме си купили – хората се черпят едни други с антибиотици, гълтат обезболяващи с шепи и когато се покрият с пъпки или започнат да кашлят като магарета, посягат към първия антихистамин, за който се сетят.

Въобще, живеем като ходещи центрофуги, в които непрекъснато хвърляме лоша храна, лекарства, вредни субстанции и никога, ама никога не натискаме копчето за спиране на програмата! Това кара имунната ни система да се събуди и да започне да работи на свръхобороти, за да запази поне нещо от нещастното ни тяло, което обаче не е дългосрочно устойчиво решение, защото така възникват автоимунните заболявания. И тогава започват истинските проблеми.

Разболява се щитовидната ни жлеза. Получаваме Хашимото. Внезапно ни удря мигрена. Подуваме се след всяко парче сирене. Боли ни стомахът. Нервни сме и искаме всички да пукнат или поне да се преселят на друга планета.

Какво, по дяволите, се случва? Как да си върнем предишния живот, в който всичко ни беше наред, бяхме щастливи и се чувствахме като леки пеперуди, а не като изтощени хипопотами?

Е, историята има някакъв щастлив край и той зависи само и единствено от вас. Вие сте тази, която трябва да си даде сметка, че живее непълноценно, трови

тялото си и то отговаря, като се бунтува – не очаквайте някой да ви звънне на вратата и да ви каже „Абе, знаеш ли, струва ми се, че имаш възпалена лигавица на червото – намали малко стреса и си преразгледай всекидневните навици!“

Така че, стягайте се и започвайте сега. Първа точка от спасителния план – признаване на факта, че имате проблем. Не е трудно и на човек му олеква, когато го направи, така че предлагаме да преминаваме към втора точка.

Изследвания при лекар - много е вероятно да ви открият непоносимост към хистамин, глутен или фруктоза (плодовата захар) – специален бонус за почитателките на плодовите диети и пиенето на безсмислени фрешове, пълни единствено и само със захар. Но да не задълбаваме – ето и трета точка. КАКВО ДА НАПРАВИМ?

здраве
Снимка: Thinkstock

Преминавате на друг начин на хранене. Зарежете за известно време млечните продукти, храните, съдържащи глутен, както и тези с прекомерно съдържание на хистамин - червено вино, кисело зеле, туршии, кисели краставички. Не страдайте и не се самосъжалявайте - те няма да изчезнат от лицето на Земята, така че, когато оздравеете, отново ще можете да си хапвате от тях.

Закусвайте – знаем, че за много от вас това е една авангардна идея, но наистина е важно!

Предпочитайте продукти и храни, които присъстват традиционно в националната кухня. Да, ескимосите по цял ден се тъпчат с черен дроб от бяла мечка и сланина от тюлен , но ние тук бели мечки нямаме и няма и данни да сме имали. Яжте български храни!

Пийте вода и спортувайте, без да се докарвате до изтощение – целта не е да издъхнете, докато правите двеста клека на връх Мусала, а просто да поддържате що-годе нормална двигателна активност.

менструален цикъл болки спорт хранене
Снимка: Thinkstock

И за финал – малко помощ от природата под формата на Шуслерови соли и немската горчивка Гастритол. Да, не е като три цигари и две дълги кафета за отскок, но пък е много по-здравословно и истински ценно за тялото ви.

Чревната ви лигавица ще ви бъде повече от благодарна, ако я снабдите с нужните за регенерацията й минерали: Шуслерова сол №2 калциев фосфат (за възстановяване на клетъчните мембрани на чревните клетки), сол №4 калиев хлорид (основна сол на лигавиците), сол №9 натриев фосфат (за регулиране на алкално-киселинното равновесие) и сол №10 натриев сулфат (за добра перисталтика и детокс).

Нужни са ви по 5 таблетки от всяка сол всеки ден, в продължение на няколко месеца – все пак, няма как да очаквате да се оправите за два дни след години терор върху стомаха и лигавицата на червата!

вода
Снимка: Thinkstock

Горчивите билки в състава на Гастритол ще ви помогнат да отделяте достатъчно стомашни сокове – а те са от жизненоважно значение за правилното храносмилане, за убиването на болестотворните бактери и за предотвратяването на подуване и спазми в стомаха. Първите седмици може да приемате по 10-15 капки, 3 пъти на ден преди хранене, а след това увеличете постепенно, стигайки до 30 капки, 3 пъти на ден.

И за финал нещо, което всички подценяваме – ранното лягане. И под ранно нямаме предвид да си лягаме като бебетата в 7 вечерта! Но просто, ако е възможно, оставете телефоните 1 час по-рано, отколкото го правите сега, и гледайте да сте в леглото докъм 22 часа! На тихо, спокойно и приятно – така че тялото ви наистина да се отпусне и да релаксира...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти